Előkerült egy videó a gyerekekkel teli buszról, ami közvetlenül azelőtt készült, hogy lebombázták őket

2018 augusztus 13., hétfő 12:43
129

Negyven gyerek, és összesen 51 ember halt meg csütörtökön Észak-Jemenben, amikor a szaúdi vezetésű (és Amerika által támogatott) katonai koalíció lebombázott egy buszt. A buszon utazó gyerekek pedig éppen egy iskolai kiránduláson voltak.

Ahhoz képest, hogy milyen elképesztően brutális esetről van szó, nem mondhatni, hogy a részletekkel azóta tele lenne a világsajtó - ami valószínűleg nem független sem a jemeni helyzetet általában övező érdektelenségtől, sem a szaúdiak lobbierejétől a világban.

A teljes videót itt lehet megnézni

A CNN-en most mégis megjelent egy videó, ami a légicsapás napján készült a buszon. A mobilos felvételeken egy vidám hangulatú kirándulást látni, amit azért szerveztek, mert éppen véget ért a nyári iskola. Órákkal a felvétel elkészülte után a videón szereplő gyerekek nagy része halott volt.

Hétfőn több százan gyűltek össze Szaada tartományban a gyerekek temetésére.

A szaúdi hatóságok pénteken azt ígérték, hogy kivizsgálják az esetet, és elszámoltatják a felelősöket. James Mattis amerikai védelmi miniszter vasárnap azt mondta, egy tábornokuk a szaúdi fővárosba utazik, hogy tájékozódjon arról, mi történt, és „mit lehet tenni az ilyen esetek elkerülése érdekében”.

A szaúdiak tagadják, hogy kifejezetten civileket céloztak volna, szerintük legitim katonai művelet volt, és arányos válaszcsapás arra, hogy a helyi húszi lázadók rakétákat lőttek ki. Az UNICEF szerint a csütörtöki légicsapás volt a legsúlyosabb gyerekek elleni támadás a jemeni háború 2015-ös kezdete óta. A háborúban az Irán által támogatott húszi lázadók állnak szemben a szaúdi vezetésű katonai koalícióval.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt