Amerikai gyártmányú bombával gyilkoltak meg 40 gyereket a szaúdiak Jemenben

külföld
2018 augusztus 19., 09:22
comments 218

A CNN számolt be róla, hogy az a repeszromboló légibomba, ami augusztus kilencedikén több tucat embert, köztük számos gyereket gyilkolt meg Jemenben, amerikai gyártmányú volt: a 227 kilogrammos, lézer vezérelte MK 82-t a Lockheed Martin gyártotta, és az amerikai külügyminisztériummal kötött megállapodás révén köthetett ki Szaúd-Arábia kezében. 

link Forrás

A bomba nagyon hasonlít ahhoz, amit egy ravatalozóra dobtak le Jemenben 2016 októberében, 155 embert meggyilkolva. A szaúdi kormány akkor elismerte, hogy téves információk alapján támadott, és rosszul mérték fel a célpontot. Az év márciusában egy piacteret ért találat, szintén MK 84-et használtak akkor a szaúdiak, és 97 ember halt meg. A támadás hatására Barack Obama beszüntette a precíziós fegyverek értékesítését a szaúdi királyságnak, de a Trump-adminisztráció később feloldotta ezt a tiltást. 

Az idei augusztusi bomba egy iskolabuszt talált el, és a több tucat meggyilkolt gyermek halála óriási nemzetközi felháborodást váltott ki: a szaúdiak által indított, az USA támogatott jemeni háború évek óta zajlik a világ viszonylagos érdektelensége mellett, de a negyven gyerek halála mintha némileg változtatna most ezen. Erre utal a CNN riportja is, amelyben elkezdték megmutatni, hogy az egyes szaúdi bombázásokhoz melyik amerikai gyártó biztosított eszközöket. 

link Forrás

A CNN stábja a helyszínen megtalálta az egyik repesz darabját, amiből azonosítani lehetett a bomba típusát és gyártóját. A csatorna szeretett volna rákérdezni a bizonyítékokra a támadást vezető koalíció parancsnokánál, de csak a szokásos választ kapták: a demokratikusan megválasztott jemeni kormányt eltávolították az Irán által támogatott húszi milíciák, és a koalíció az ENSZ biztonsági tanácsának támogatásával csak a törvényes kormányt akarja helyreállítani. Ehhez pedig a nemzetközi jog minden rendelkezését betartják, és mindent megtesznek, hogy minimalizálják a civil áldozatok számát. 

A bombázás egyik sérültje
photo_camera A bombázás egyik sérültje Fotó: Abdulkareem Al-Zarai/dpa Picture-Alliance/AFP

Szaúd-Arábia többször tagadta, hogy civileket céloznának, ugyanakkor az Atlantic épp a napokban írt részletesen arról, hogy szaúdi és amerikai vezetők hogyan állították félre azt az elemzőt, aki a civil áldozatok mérséklésének megoldásán dolgozott. 

Közben az amerikai kongresszusban is egyre többen követelik, hogy Szaúd-Arábia tegyen meg többet a civil áldozatok számának csökkentéséért. Az iskolabusz lebombázása után Rijád jelezte, hogy vizsgálatot indítanak, és Washington is közölte, hogy elvárják a hiteles vizsgálat lefolytatását. Ugyanakkor lehet tudni, hogy a civil halálesetek kivizsgálására létrehozott szaúdi ellenőrző bizottság rendre a hadsereg verzióját fogadja el a történtekről. 

Jól mutatja a szaúdi diplomáciai lobbi erejét, hogy amikor a bombázás után Svédország, Hollandia, Lengyelország, Peru és Bolívia az ENSZ a biztonsági tanács sürgősségi összehívását kérte, ezt a Biztonsági Tanács öt állandó tagja közül elsőre egyik ország sem támogatta, végül aztán a soros elnöki posztot betöltő Nagy-Britannia kiírt egy ülést, ott azonban a koalícióban szintén részt vevő Kuvait megakadályozta, hogy keményebb állásfoglalást fogadjon el a világszervezet. Szaúd-Arábia nemcsak az Egyesült Államoktól, de Nagy-Britanniától és Franciaországtól is nagy tételben vásárol hadiipari eszközöket. 

Jemenben jelenleg a világ egyik legsúlyosabb humanitárius válsága zajlik, a lakosság háromnegyedének, mintegy 22 millió embernek lenne szüksége alapvető segélyekre és védelemre. 

A Lockheed Martin épp a napokban, a fényképezés világnapjára próbált elindítani egy PR-kampányt, arra kérték az embereket, hogy töltsenek fel nagyszerű fotókat, melyeken a vállalatóriás egy-egy terméke is látható. A kampányt azonban éppen a CNN riportjának megjelenésére időzítették, így Twitteren a felhasználók főleg a repesz darabjairól, illetve a véres iskolatáskákról készült fotókat kezdték el küldeni a cégnek, ami nem sokkal később le is fújta a kampányt. 

link Forrás
link Forrás

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.