Az elmúlt 25 év legerősebb tájfunja érheti el Japánt

Fotó: Takashi Ozaki/The Yomiuri Shimbun

Biztonságos helyre vonulást javasoltak a japán hatóságok közel 300 ezer embernek, és több száz légijáratot töröltek a tomboló széllel közeledő Dzsabi tájfun miatt, ami kedden zúdít majd heves esőt Nyugat-Japánra. A tájfun neve Dzsebi, ami koreaiul fecskét jelent.

A Japán nyugati részén megkezdődött vihar elsőként várhatóan Sikokura, a nagy szigetek legkisebbikére zúdít felhőszakadást, mielőtt végigsöpör a legnagyobb sziget, Honsu nyugati részén és az ország második legnagyobb városán Oszakán.

Fotó: JIJI PRESS/AFP

Sikoku egy részén reggel már óránként 166 kilométer sebességű szélvihart jelentettek, de az előrejelzések szerint a széllökések elérhetik majd a 216 kilométer/órás sebességet is. Egyes térségekben kedd reggelig már 87 milliméter csapadék hullott abból az összesen 500 milliméter esőből, amennyi az előrejelzések szerint szerda reggelig esik majd.

Japánban idén nyáron már több százan haltak meg az esőzések, földcsuszamlások, árvizek és a rekord hőség miatt.

Az NHK közszolgálati televízió jelentése szerint közel 600 repülőjárat mellett komp- és vonatjáratok egész sorát törölték a Dzsebi miatt, amely az elmúlt 25 év legerősebb tájfunja lehet Japánban. (MTI)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.