Belga politikusok a közszolgálati miseközvetítés leállítását kérik, mert nem tetszett nekik egy mondat az Újszövetségből

külföld
2018 szeptember 04., 21:10
comments 392

Belgium egyik flamand nyelvű közszolgálati csatornáján, a VRT-n rendszeresen közvetítenek miséket. A legutóbbi közvetítésben a pap az Újszövetségből olvasott fel, mikor elhangzottak az alábbi mondatok:

„Az asszony engedelmeskedjék férjének, akárcsak az Úrnak, mert a férfi feje az asszonynak, ahogy Krisztus feje az Egyháznak: testének ő a megváltója. Amint tehát az Egyház alá van vetve Krisztusnak, az asszony is mindenben férjének.”

A fenti idézet az Efezusiaknak írt levél 5. fejezetéből származik, néhány belga politikusnál azonban kiverte a biztosítékot, és a közszolgálati miseközvetítések leállítását kérték. Sven Gatz, a Flamand Liberális Párt a Twitteren kérte, hogy ne legyen többé ilyen, nőkkel szemben nem túl barátságos szöveg az adófizetők pénzéből a közszolgálati tévében.

„Mi lenne, ha például egy imám mondta volna ugyanezt?”

- tette fel a kérdést, hangsúlyozva, hogy a belga közvélemény általában élesen reagál az iszlám vallás nőket alávetettekként kezelő tanaira. A Het Nieuwsblad című újságnak nyilatkozva pedig azt mondta, az, hogy egy régi könyvből származnak ezek a kijelentések, még nem ok arra önmagában, hogy a közmédia közvetítse őket.

Sven Gatz és néhány politikustársa korábban egyébként sikertelenül lobbizott a közszolgálati miseközvetítések leállításáért, de most úgy érzik, ezzel az üggyel talán megnyerhetik a közvéleményt. A politikusnő szerint meg kell hagyni a lehetőséget, hogy a keresztények gyakorolják a hitüket, és akkor is követhessék a vasárnapi misét, ha személyesen nem tudnak jelen lenni, de ezt nem adófizetői pénzzel kell finanszírozni.

A tévécsatorna szerint nekik semmi bajuk nem volt a közvetítéssel, a flamand tagokat is számláló Holland Biblia Társaság szerint pedig a belga politikus kiragadja az idézett mondatokat a levél kontextusából, a szövegben ugyanis előttük ez a mondat szerepel:

„Legyetek egymásnak alárendeltjei Krisztus iránti tiszteletből.”

Ez a mondat pedig a társaság szerint bizonyítja, hogy a passzus nem a nők férfiak általi elnyomásáról szól. (Telegraph)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.