Felfüggesztett börtönre ítélték Mourinhót adócsalás miatt

A Mundo Deportivo ír arról, hogy a portugál menedzser elfogadta a spanyol hatóságok döntését, miután bizonyítottnak találták, hogy közel 2 millió eurót (több mint 640 millió forintnak megfelelő összeget) nem fizetett be adóként 2011 és 2012 között, amikor a Real Madrid vezetőedzőjeként dolgozott. 

Mourinho, itt már a Manchester United menedzserekéntFotó: OLI SCARFF/AFP

Az ügyben zajlott nyomozást 2017 novemberében már lezárták, de a bíróság csak most hozott végső ítéletet. Mourinhót egy év fegyházra ítélték felfüggesztve. 

„Nem válaszoltam, nem vitatkoztam, beleegyezem a büntetésbe, bármi legyen is az, utána az ügy lezárva” -  nyilatkozta az edző újságíróknak még tavaly egy tárgyalás után.

A lap szerint Mourinho most vallomásában elismerte, hogy 2011 és 2012 között 3,3 milliós jövedelme egy jelentős részét mentette ki illegális módszerekkel offshore-számlákra annak érdekében, hogy ne kelljen befizetnie azok után adóterheket. 

Büntetésként az akkor megkeresett évi 3,3 millió eurós fizetése 60 százalékát kell visszafizetnie a spanyol államkasszának, de emellett a bíróság a kétszer 6 hónap szabadságvesztésre is ítélte. Azzal viszont, hogy bűnösnek vallotta magát, és elfogadta a felfüggesztett börtönbüntetést, nem kell bíróság elé állnia, nem kockáztatja, hogy valóban lecsukják. 

Spanyolországban egyébként azoknak a bűnelkövetőknek, akiket priusz nélkül két évnél rövidebb időre ítélnek börtönre, nem kell fegyházba vonulniuk. (TeamTalk)