Meghalt a Hakkáni-terrorhálózat alapítója

Középen a vezér, Dzsalaluddin HakkániFotó: ZUBAIR MIR/AFP

A tálib lázadók közleményben tudatták dzsihadista oldalakkal, hogy hosszú betegség után meghalt az 1970-ben alapított afganisztáni Hakkáni-terrorhálózat vezetője, Dzsalaluddin Hakkáni. 

A Hakkáni-gerillák a '80-es években a szovjet megszállás és a Pakisztánt támogató Egyesült Államok ellen harcoltak, később az afganisztáni kormányerő és a NATO elleni küzdelmet tekintették legfontosabb feladatuknak, több terrorakciót is végrehajtottak az elmúlt évtizedekben. A CIA pénzdíjat is kitűzött az alapító Dzsalaluddin fejére.

A kilencvenes években, miután átvették az ország irányítását, a Hakkánik szövetségre léptek a tálibokkal, a radikálisok országvezetése idején feladatuk a határvédelem volt. 

Miután 2001-ben az Egyesült Államok a szélsőségeseket elűzte a hatalomból, a szervezet, oldalán az al-Kaidával, az ellenállás egyik legfontosabb bástyája lett. Ezzel egyidőben Dzsalaluddin fia vette át a szervezet operatív irányítását. 

Dzsalaluddin az elmúlt években már visszavonult, többször elterjedt, hogy meg is halt. (BBC)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.