Az FBI 13 év után titkos műveletben szerezte vissza Dorothy piros cipőjét

2018 szeptember 5., szerda 10:15
53

Megtalálták Judy Garland 13 éve ellopott piros cipőjét, amit a kansasi Dorothyként az Óz, a csodák csodája című filmben viselt.

Az FBI kedden sajtóértekezleten jelentette be, hogy a relikviát nyáron, egy titkos műveletben szerezték vissza Minneapolisban. Mint kiderült, a tolvaj tavaly nyáron jelentkezett a cipőt biztosító cégnél azzal, hogy információi vannak a cipőkről. Hamar kiderült, hogy nála lehet a cipő, és pénzt szeretne érte kapni.

Az akciót vezető Christopher Dudley különleges ügynök a sajtótájékoztatón azt mondta: az FBI minneapolisi részlegének „a legfőbb prioritása volt, hogy a cipellőket épségben szerezzék vissza”.

A hatóságoknak több gyanúsított is a látóterébe került, de még nyomoznak, hogy az összes lehetséges elkövetőt megtalálják.

A piros cipellőket a Grand Rapids-i Judy Garland Múzeumból lopták el 2005 augusztusában. A tolvaj egy ablakon át hatolt be a múzeumba, és a kis tároló vitrint betörve jutott hozzá a relikviához.

A cipők egymillió dollárra voltak biztosítva, a hatóságok 250 ezer dolláros nyomravezetői díjat ajánlottak fel, egy arizonai rajongó pedig 2015-ben 1 millió dollárral emelte az összeget.

A piros cipőket a hollywoodi relikviagyűjtő, Michael Show adta kölcsön a múzeumnak. Judy Garlandnek több pár piros cipőt készítettek az 1939-ben forgatott Óz, a csodák csodája című filmhez, ebből hármat az amerikai filmakadémia, a Smithsonian múzeum és egy magángyűjtő őriz.

A cipők tucatnyi különböző anyagból készültek: fapépet, selyemszálat, enyvet, műanyagot és üveget is használtak hozzájuk. A cipők rubinvörös színét flitterek adják, de a cipők masniját piros üveggyöngyökkel is díszítették.

Garland gyerekkorában Minneapolistól 320 km-re, Grand Rapidsben élt, majd a családjával Los Angelesbe költözött. A színésznő 1969-ben halt meg nyugtatótúladagolásban. A Judy Garland Múzeum 1975-ben abban a házban nyílt meg, ahol a színésznő élt. A múzeumé a világ legnagyobb Garland- és Óz-relikvia-gyűjteménye. (Guardian, MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt