Trump vezetheti az ENSZ BT Iránról szóló ülését

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) a soros elnök Egyesült Államok kezdeményezésére Iránról fog tanácskozni szeptember végi ülésén, mégpedig Donald Trump elnökletével - jelentette be Nikki Haley amerikai ENSZ-nagykövet kedden a világszervezet New York-i székházában.

Fotó: SAUL LOEB/AFP

Az említett BT-ülésre a tervek szerint szeptember 26-án kerülhet sor, az ENSZ-közgyűlés idei ülésszakának második hetében, a szokásos kormányszintű tanácskozás keretében. 

Oroszország a Biztonsági Tanácsban kedden máris fenntartását hangoztatta az Iránról szóló BT-ülés tervével szemben. Egy újságíró kérdésére, hogy vajon Haszán Róháni iráni elnök részt vesz-e majd a tanácskozáson, Haley azt válaszolta: "joga van hozzá". Majd hozzátette: szerinte nehéz találni a világban olyan helyet, ahol Irán ne lenne részese egy konfliktusnak.

Az amerikai diplomata hangsúlyozta, hogy a tervezett tanácskozáson Washingtonnak nem áll szándékában konkrét eredményeket kimunkálni, csak szeretné bemutatni, hogy mit csinál Irán világszerte. 

A két ország között májusban éleződött ki a diplomáciai feszültség, amikor Trump felmondta az országgal kötött atomalkut, és újra szankciókat vezetett be az ország ellen. (MTI, Reuters)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.