Trump vezetheti az ENSZ BT Iránról szóló ülését

külföld
2018 szeptember 05., 04:15
comments 54

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) a soros elnök Egyesült Államok kezdeményezésére Iránról fog tanácskozni szeptember végi ülésén, mégpedig Donald Trump elnökletével - jelentette be Nikki Haley amerikai ENSZ-nagykövet kedden a világszervezet New York-i székházában.

photo_camera Fotó: SAUL LOEB/AFP

Az említett BT-ülésre a tervek szerint szeptember 26-án kerülhet sor, az ENSZ-közgyűlés idei ülésszakának második hetében, a szokásos kormányszintű tanácskozás keretében. 

Oroszország a Biztonsági Tanácsban kedden máris fenntartását hangoztatta az Iránról szóló BT-ülés tervével szemben. Egy újságíró kérdésére, hogy vajon Haszán Róháni iráni elnök részt vesz-e majd a tanácskozáson, Haley azt válaszolta: "joga van hozzá". Majd hozzátette: szerinte nehéz találni a világban olyan helyet, ahol Irán ne lenne részese egy konfliktusnak.

Az amerikai diplomata hangsúlyozta, hogy a tervezett tanácskozáson Washingtonnak nem áll szándékában konkrét eredményeket kimunkálni, csak szeretné bemutatni, hogy mit csinál Irán világszerte. 

A két ország között májusban éleződött ki a diplomáciai feszültség, amikor Trump felmondta az országgal kötött atomalkut, és újra szankciókat vezetett be az ország ellen. (MTI, Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.