Földrengés Hokkaidón, leállt az áramszolgáltatás, generátorok kellenek egy atomreaktor hűtéséhez

444 Hírlevelek
Hírleveleink házhoz visznek mindent, amit tudni kell.

Erős, 6,7-es erősségű földrengés rázta meg Japán legészakibb szigetét, Hokkaidót. A földrengésben és az azt követő földcsuszamlásokban legalább harmincan eltűntek, az első jelentések szerint 120-an megsebesültek.

Kettényílt egy utca Hokkaidó fővárosában, Szapporóban. A szigetet 2018. szeptember 6-án sújtotta földrengés.Fotó: JIJI PRESS/AFP

A szigeten megszakadt az áramellátás, a hárommillió háztarrtás szinte mindegyike áram nélkül maradt. Ahogy a Tomari atomerőmű három reaktora is, ezeknek a hűtését most átmenetileg tartalék generátorokkal kell megoldani.

A földrengés nyomán Atsuma városában nagy földcsuszamlás is volt egy hosszú hegygerinc mentén, amely sok házat temetett maga alá. A városban 32 embert tartanak számon eltűntként.

Ezen, a már a földrengés után készült légifelvételen azt láthatják, hogy a katasztrófa után a hokkaidóiak rendezett sorokban indultak bevásárolni a szupermarketekbe.Fotó: JIJI PRESS/AFP

Szuga Josihide, a japán kormány főtitkára szerint eltűnt emberekről és összeomlott épületekről szóló telefonhívások százait kapják, a hokkaidói kormányzó kérésére a japán hadsereg 25 ezer katonáját vezénylik a térségbe a mentésre. (Via MTI)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.