Három évvel azután, hogy elkészült, megnyitják a Sorsok házát

2018 szeptember 7., péntek 7:22
161

Három évvel az elkészülte után, jövőre megnyílik a Sorsok háza, jelentette be péntek reggel Gulyás Gergely. A Miniszterelnökséget vezető miniszter ismertetése szerint az erről szóló kormánydöntés szerint 

a Sorsok Házát a kormány a Köves Slomó vezető rabbi által irányított Egységes Magyarországi Izraelita Hitközséggel és a Schmidt Mária által vezetett Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvánnyal együttműködve alakítja ki.

A józsefvárosi pályaudvaron kialakított holokauszt emlékhely tulajdonosa és üzemeltetője a hitközség lesz, a működési költséget a kormány állja. Gulyás kijelentette: egy méltatlan vita zajlott az intézmény körül az elmúlt négy évben. 

 "Vannak, akik a könnyebb utat, a protestálást, sértődöttséget választják, és vannak, akik együttműködnek. Azt kell nézni, mi jön létre, és nem azt, hogy kik által,"

mondta a sajtótájékoztatón Köves Slomó.

Emlékezetes: a Sorsok Háza épülete három éve készült el 7,5 milliárd forintból, de az emlékközpont megnyitása a Schmidt Mária és Lázár János közti konfliktus miatt elmaradt. A szembenállás odáig fajult, hogy a Miniszterelnökséget vezető miniszter tavaly szeptemberben azzal fenyegetőzött azzal, hogy 

ha pár hónapon belül nem történik érdemi lépés az ügyben, más funkciót keresnek az épületnek.

Mire a projektgazda alapítványt irányító Schmidt úgy reagált, hogy "amíg Lázár János és személyes megbízásából a súlyos állampárti múlttal terhelt Zoltai Gusztáv kezében van a Sorsok Háza, addig annak megnyitására nincs remény." A választások után felálló kormányból Lázár János kimaradt, így Schmidt Mária akarata érvényesülhetett.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt