Bezárták a könyvtárat, hogy Garancsi, Hernádi és Csányi újabb luxusszállót építhessen magának az Andrássy úton

Bezárták és a napokban végleg elköltöztették a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár fiókkönyvtárát, ami 84 éve üzemelt az Oktogon sarkánál, az Andrássy út 52 alatt található bérpalotában. Nem véletlenül, ugyanis ez volt az utolsó olyan ingatlan a házban, amit a három Fidesz-közeli milliárdos közös érdekeltségének számító A8-52 Ingatlanforgalmazó Kft nem tudott megszerezni magának. A többi lakás már tíz éve a cégé volt - írja a 24.hu.

A lap szerint az épületet - hasonlóan a Trió szintén Andrássy úti projektjéhez, a Hotel Moments-hez, luxusszállíodává fogják átlakítani. Ami az ő szempontjukból érthető is, hiszen a két éve befejezett Moments tavaly egészen elképesztő bevételrányos nyereséget hozott nekik: egymilliárdos forgalom mellett 400 milliós tiszta profitot. 

A könyvtár kiköltöztetéséhez az kellett, hogy a fideszes Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes javaslatára a Fővárosi Közgyűlés megszavazza az eladást. A fiók 1934 óta, vagyis 84 éve működött itt, de a fővárosi képviselők szerint a közérdek azt diktálja, hogy inkább Garancsi Istvánék kereshessenek pénzt az ingatlanból.

A kft végül 269,9 milliót fizetett a 318 négyzetméteres könyvtárért, ami több, mint mint amennyiért annak idején, a kétezres években az épület összes több részét megszerezték. A kft-t időközben átnevezték A52 Hotel Projekt Kft-re. 

Az külön magyaros a történetben, hogy a későbbi oligarchák cégei az Andrássy út 8-as és 52-es számú palotákat annak idején a VI. kerületi, szocialisták vezette önkormányzat különösen sötét ingatlanmutyijainak keretében szerezték meg a Verók polgármester és a helyettese, Fürst György vezette helyhatóságtól. Az MSZP-s csapat ekkor egy rakás értékes, kivételesen jó elhelyezkedésű önkrományzati ingatlant passzolt el töredékáron. A két palotát például három terézvárosi lakásra, valamint egy II. kerületi lakóházra cserélték el 2005-ben, úgy, hogy az Andrássy úti épületeket összesen 309 millió forintos csereértéken számították be.

A nagy trióé egykébként az egykor a Postamúzeumnak is helyet adó, különösen szép belterű Andrássy út 3. szám alatti palota is.


Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.