Bezárták a könyvtárat, hogy Garancsi, Hernádi és Csányi újabb luxusszállót építhessen magának az Andrássy úton

Bezárták és a napokban végleg elköltöztették a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár fiókkönyvtárát, ami 84 éve üzemelt az Oktogon sarkánál, az Andrássy út 52 alatt található bérpalotában. Nem véletlenül, ugyanis ez volt az utolsó olyan ingatlan a házban, amit a három Fidesz-közeli milliárdos közös érdekeltségének számító A8-52 Ingatlanforgalmazó Kft nem tudott megszerezni magának. A többi lakás már tíz éve a cégé volt - írja a 24.hu.

A lap szerint az épületet - hasonlóan a Trió szintén Andrássy úti projektjéhez, a Hotel Moments-hez, luxusszállíodává fogják átlakítani. Ami az ő szempontjukból érthető is, hiszen a két éve befejezett Moments tavaly egészen elképesztő bevételrányos nyereséget hozott nekik: egymilliárdos forgalom mellett 400 milliós tiszta profitot. 

A könyvtár kiköltöztetéséhez az kellett, hogy a fideszes Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes javaslatára a Fővárosi Közgyűlés megszavazza az eladást. A fiók 1934 óta, vagyis 84 éve működött itt, de a fővárosi képviselők szerint a közérdek azt diktálja, hogy inkább Garancsi Istvánék kereshessenek pénzt az ingatlanból.

A kft végül 269,9 milliót fizetett a 318 négyzetméteres könyvtárért, ami több, mint mint amennyiért annak idején, a kétezres években az épület összes több részét megszerezték. A kft-t időközben átnevezték A52 Hotel Projekt Kft-re. 

Az külön magyaros a történetben, hogy a későbbi oligarchák cégei az Andrássy út 8-as és 52-es számú palotákat annak idején a VI. kerületi, szocialisták vezette önkormányzat különösen sötét ingatlanmutyijainak keretében szerezték meg a Verók polgármester és a helyettese, Fürst György vezette helyhatóságtól. Az MSZP-s csapat ekkor egy rakás értékes, kivételesen jó elhelyezkedésű önkrományzati ingatlant passzolt el töredékáron. A két palotát például három terézvárosi lakásra, valamint egy II. kerületi lakóházra cserélték el 2005-ben, úgy, hogy az Andrássy úti épületeket összesen 309 millió forintos csereértéken számították be.

A nagy trióé egykébként az egykor a Postamúzeumnak is helyet adó, különösen szép belterű Andrássy út 3. szám alatti palota is.


A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.