Három miniszter is lemond Bulgáriában egy tragikus buszbaleset miatt

Bojko Boriszov bolgár kormányfő a hétfői kabinetülést követően megerősítette, hogy felmentik a kormány három miniszterét az augusztus végi súlyos buszbaleset miatt, amelyben 17-en meghaltak és 21-en megsérültek.

„Nem mondhatom, hogy őket személyes felelősség terheli a szerencsétlenségért, de nem tehetünk úgy, mintha mi sem történt volna. Éppen ezért vállalták a politikai felelősséget, lemondásukat benyújtva" 

- mondta Boriszov hétfőn. A miniszterelnök még augusztus 31-én kezdeményezte Valentin Radev belügyminiszter, Nikolaj Nankov regionális fejlesztési és közmunkaügyi miniszter, valamint Ivajlo Moszkovszki közlekedési, távközlési és információtechnológiai tárcavezető felmentését. 

BoriszovFotó: FREDERICK FLORIN/AFP

Az ellenzék már korábban a felelősök lemondását követelte, mivel szerintük a korrupció vezetett ahhoz, hogy az ország úthálózata ilyen állapotban van, és ebből következően - Románia mellett - Bulgáriában a legtöbb a közúti balesetek halálos áldozatainak száma az EU-ban.

A nyugdíjas zarándokokat szállító autóbusz augusztus 25-én a nyugat-bulgáriai Szvoge település közelében, egy kanyargós, hegyvidéki autópályaszakaszon, rossz látási viszonyok között egy éles kanyarban haladva felborult, húszméteres szakadékba zuhant, és lángra kapott. Mielőtt a szakadékba zuhant, három gépkocsival ütközött össze. 

HelyszínelésFotó: HANDOUT/AFP

A miniszterek már a baleset másnapján, augusztus 26-án bejelentették, hogy készek felelősséget vállalni a szerencsétlenségért. (Reuters, MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.