Három miniszter is lemond Bulgáriában egy tragikus buszbaleset miatt

külföld
2018 szeptember 10., 16:48
comments 93

Bojko Boriszov bolgár kormányfő a hétfői kabinetülést követően megerősítette, hogy felmentik a kormány három miniszterét az augusztus végi súlyos buszbaleset miatt, amelyben 17-en meghaltak és 21-en megsérültek.

„Nem mondhatom, hogy őket személyes felelősség terheli a szerencsétlenségért, de nem tehetünk úgy, mintha mi sem történt volna. Éppen ezért vállalták a politikai felelősséget, lemondásukat benyújtva" 

- mondta Boriszov hétfőn. A miniszterelnök még augusztus 31-én kezdeményezte Valentin Radev belügyminiszter, Nikolaj Nankov regionális fejlesztési és közmunkaügyi miniszter, valamint Ivajlo Moszkovszki közlekedési, távközlési és információtechnológiai tárcavezető felmentését. 

Boriszov
photo_camera Boriszov Fotó: FREDERICK FLORIN/AFP

Az ellenzék már korábban a felelősök lemondását követelte, mivel szerintük a korrupció vezetett ahhoz, hogy az ország úthálózata ilyen állapotban van, és ebből következően - Románia mellett - Bulgáriában a legtöbb a közúti balesetek halálos áldozatainak száma az EU-ban.

A nyugdíjas zarándokokat szállító autóbusz augusztus 25-én a nyugat-bulgáriai Szvoge település közelében, egy kanyargós, hegyvidéki autópályaszakaszon, rossz látási viszonyok között egy éles kanyarban haladva felborult, húszméteres szakadékba zuhant, és lángra kapott. Mielőtt a szakadékba zuhant, három gépkocsival ütközött össze. 

Helyszínelés
photo_camera Helyszínelés Fotó: HANDOUT/AFP

A miniszterek már a baleset másnapján, augusztus 26-án bejelentették, hogy készek felelősséget vállalni a szerencsétlenségért. (Reuters, MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.