Ilyen baromi jól nézett ki vasárnap este az esztergomi Duna-szakasz legklasszabb építménye, a szénrakodó

Az evezősök és más Duna-járók kedvenc ipari műemléke 1927 óta áll a Dunában. A Dorogi Szénbányákhoz tartozott eredetileg: az 5,7 kilométeres drótkötélpályán csillékben ideszállított szénport itt rakták uszályokra, hogy azt utána a csepeli erőműbe és különböző főváros ipari üzemekbe fuvarozzák. A rakodó 1963-ig üzemelt teljes gőzzel, 1970-ben teljesen leállt és a drótkötélpályát is leszerelték, majd apránként elvittek róla szinte mindent. 

A helyet Lévay Jenő képzőművész fedezte fel újra, 1994-ben a szénbányával közös alapítványt létrehozva a kezelésére, de végül nem sikerült akkora támogatást elnyerinük, amiből a hely - ahová művésztelepet álmodtak - kipofozható lett volna.

A fotó olvasónk, Hajdu Lajos műve, akinek itt nézhető meg a galériája.


Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.