Meghalt Géczi István, a Fradi történetének egyik legfontosabb kapusa

GYÁSZ
2018 szeptember 10., 14:20
comments 60

Elhunyt labdarúgócsapatunk olimpiai ezüstérmes, VVK-győztes és KEK-döntős kapusa, Géczi István, akit teljes pályafutása alatt a Fradi játékosa volt - olvasható a Ferencváros honlapján.

Idézetek a fradi.hu emlékezéséből:

  • Géczi István 1944-ben született Sajóörösön. 1962-ben, 18 évesen került a Ferencvárosba.
  • 1962-től 1975-ig erősítette egyesületünket, egyetlen más csapatnak sem volt a játékosa. Ebben az időszakban 507 mérkőzésen védte csapatunk hálóját, ebből 309 bajnoki, 153 nemzetközi, 46 pedig hazai díjmérkőzés volt. 309 bajnoki meccse a mai napig rekord a Fradi kapusai között – 110 meccsen húzta le a rolót. 

Az 1968-as idényben meccsenként átlagban mindössze 0,59 gólt kapott, ami máig a legjobb mérleg a magyar bajnokságban! 

  • Géczi István az egyetlen magyar kapus, aki három európai kupadöntőben is szerepelt: a 1965-ös győztes és az 1968-as vesztes VVK-döntő mellett 1975-ben a KEK-fináléban is pályára lépett. Mindemellett 1972-ben UEFA-kupa-elődöntőig is eljutott a Ferencvárossal. 

A magyar válogatottban mindössze 23 találkozót jegyzett, részben amiatt, mert az akkori rendszer döntése értelmében öt évre száműzték a nemzeti együttestől. 

  • Így is szerepelt Európa- és világbajnokságon, valamint olimpián is, utóbbin ezüstérmet ért el a válogatottal 1972-ben, Münchenben. 
  • 1975-ös visszavonulása után az FTC kapusiskoláját vezette, és volt az NB I-es csapat kapusedzője is.
  •  A Fradi mellett a Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetemen dolgozott, doktori címet szerzett, 
  • és 1985 és 1990 között országgyűlési képviselő is volt. 
  • Géczi István javaslatára jött létre a magyar parlament Ifjúsági és Sportbizottsága. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.