Az orosz hírszerzés vezetője akár bele is bukhat, ha közvetlen családtagjai bevásároltak a magyar letelepedési kötvényprogramba

politika
2018 szeptember 11., 16:42
comments 98

Ki nem lehet az SZVR munkatársa?

Akinek (...) a közeli hozzátartozója külföldi letelepedési engedéllyel rendelkezik.

Ez a szöveg az orosz külföldi hírszerzés, az SZVR nyilvános oldalán olvasható. Az SZVR a KGB egyik utódszervezet, az ő feladataik közé tartozik az Oroszországon kívüli hírszerző akciók szervezése és lebonyolítása. A saját honlapjukon, kvázi a toborzást kiegészítendő írják le, hogy kinek nem érdemes hozzájuk jelentkezniük, például külföldi állampolgároknak, korlátozott cselekvőképességű embereknek, és olyanoknak, akiknek közeli rokona tartósan külföldön él, vagy külföldi letelepedési engedéllyel rendelkezik. (Ezek egyébként elég általánosan elterjedt, standard szabályok ebben a műfajban, a világ más országaiban is hasonló, szigorú feltételek vannak.)

A Rigában működő orosz újság, a Meduza hívja fel a figyelmet erre a szabályra, miután a 444 és a Direkt36 tegnapi cikkében megírta, hogy az SZVR igazgatójának közvetlen családtagja is a magyar Bevándorlási Hivatal ügyfelei voltak, és papírokat vásárolhattak a letelepedési kötvényprogramban. Hogy a cikkünkben felsorolt, problémás hátterű orosz állampolgárok a magyar letelepedési kötvényprogram ügyfelei voltak, a kormány délután kiadott közleménye sem cáfolta.

A Meduza cikke pontról pontra végigvezeti, hogyan kerülhet bajba a családtagjai magyar kötvényvásárlása miatt Szergej Nariskin, az SZVR jelenlegi igazgatója.

  1. Nariskin fia, Andrej, Andrej felesége, és gyerekeik nem követtek el semmilyen törvénysértést a kötvényvásárlással, mert ilyesmi csak a köztisztviselőknek és a titkosszolgálatok munkatársainak tilos.
  2. A családtagok külföldi letelepedési engedélyére vonatkozó tilalom miatt viszont Szergej Nariskintől elvehetik a jogot, hogy orosz államtitkokhoz férjen hozzá, erről a felettesének kell dönteni.
  3. Nariskin felettese ebben az értelemben Vlagyimir Putyin orosz elnök.
  4. Ha megvonják a jogosultságát, az biztosan a titkoszolgálati karrierjének végét jelenti, mert e nélkül nem tudná iránytani az orosz külföldi hírszerzést.
  5. Nem lehet tudni, hogy vannak-e olyan orosz titkosszolgák, akinek rokonainak külföldi letelepedési engedélye van, és mégis megtarthatták a pozíciójukat.
  6. Ezzel szemben az egy 2015-ös bírósági ügyből tudható, hogy váltottak már le kémet azért, mert rokona külföldön volt. Egy Sergei Pushkin nevű FSB tisztet azután rúgtak ki, hogy fia 6 hónapig tanult Új-Zélandon. A férfi munkaügyi pert indított, de vesztett, mert a bíróság szerint jogos volt az eltávolítása.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.