Egymillió amerikainak kell elhagynia az otthonát egy hurrikán miatt

külföld
2018 szeptember 11., 06:48
comments 30

Az Egyesült Államok három tagállamában hirdettek rendkívüli állapotot hétfőn a közelgő Florence hurrikán miatt, Észak- és Dél-Karolinában valamint Virginiában.

Marylandben Larry Hogan kormányzó egyelőre csak figyelmeztetést adott ki az Egyesült Államok keleti partvidékét fenyegető hurrikán miatt.

Dél-Karolinában mintegy egymillió ember kötelező evakuálását rendelték el. "Nem akarunk egyetlen életet sem kockára tenni" - mondta sajtóértekezletén Henry McMaster kormányzó. A kiürítést helyi idő szerint kedd délig be kell fejezni.

photo_camera Fotó: HANDOUT, RICKY ARNOLD/AFP

Észak-Karolinában Roy Cooper kormányzó az óceán parti területeken és szigeteken rendelt el szintén kötelező evakuálást, ez mintegy 250 ezer emberre vonatkozik. A Florence óránként 150-170 kilométeres széllel közeledik Észak-és Dél-Karolina felé. Mindkét déli államban helyi idő szerint hétfő déltől megkezdték a part menti területek kiürítését. A helybéliek hosszú sorokban álltak a boltokban, hogy több napra elegendő élelmiszert és vizet vásároljanak. A hurrikán hétfő délelőtt 3-as erősségű volt, de a Miamiban lévő hurrikánközpont szakemberei arra számítanak, hogy tovább erősödik. Délután 4-es erősségű volt, és csütörtök reggelre - amikor várhatóan partot ér - még ennél is pusztítóbb erejűvé válhat. 

A Miamiban lévő hurrikánközpont szakemberei nem zárták ki, hogy a Florence az utóbbi évtized egyik legpusztítóbb hurrikánja lesz. A hurrikán az előrejelzések szerint a part menti vidékeken rendkívül veszélyes lesz, az óriási szél több méteresre korbácsolhatja fel az óceán hullámait, a szárazföldön pedig özönvízszerű esőzéseket és áradásokat okozhat. Várhatóan nem csupán Marylandig érezteti hatását, a viharzóna a kontinens belseje felé mozog majd, így a pennsylvaniai Pittsburghben is cudar időjárásra lehet számítani. A Florence nyomában - egyelőre a Bahamák térségében - már formálódik két újabb hurrikán, és az Egyesült Államok csendes-óceáni partjai felé is két hurrikán közelít. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.