Erdogan-párti török politikus kezébe került a budapesti Centrál Kávéház

2018 szeptember 11., kedd 4:54

Hétfőn egy szokatlan sajtóközleményben jelentették be, hogy új tulajdonosa van Budapest egyik legismertebb kávéházának, a Centrálnak. A bejelentés azért volt szokatlan, mert a közleményben nem volt megnevezve, hogy ki az új tulajdonos, csupán annyit írtak, hogy „ nemzetközi tapasztalattal rendelkező szakembergárda veszi át” a kávéházat.

Fotó: Wikpedia

Fogódzónak azért annyi szerepelt a szövegben, hogy az új tulajdonosok „a high-end luxury kategóriájú Matild palota tulajdonosi körének nemzetközi tapasztalatait hozzák magukkal”. 

A Matild palotáról viszont lehet tudni, hogy kié: a Ferenciek terén lévő, más néven déli Klotild-palotaként is ismert épületet 2014 nyarán adta el a belvárosi önkormányzat a török Özyer Csoport magyarországi leányvállalatának, a Melis Investment Kft.-nek. A vételár megdöbbentően alacsony, 2,6 milliárd forint volt. Itt hamarosan luxusszálloda nyílhat, a török szállodaberuházást 2016 végén Orbán Viktor nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű nyilvánította

A török Özyer Csoport tulajdonosa Hasan Özyer, ismert üzletember és régóta Erdogan pártjának politikusa, több cikluson át parlamenti képviselő is volt.