Erdogan saját magát nevezte ki a nemzeti vagyonkezelő élére

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

Saját magát nevezte ki Recep Tayyip Erdogan a török nemzeti vagyon eszközeit kezelő alap élére, miután menesztette a korábbi menedzsmentet - írta a Bloomberg hírügynökség szerda délután. 

Fotó: Murat Kula/Anadolu Agency

A török elnök ugyanezzel a mozdulattal saját vejét, a pénzügyminiszter Berat Albayrakot is maga mellé ültette az alap igazgatóságába Zafer Sonmezzel, a török beruházás alap vezetőjével együtt. 

A vagyonkezelőt Erdogan alig két évvel ezelőtt hozatta létre azért, hogy biztonságos helyen kezelje az állam mintegy 200 milliárd dollárnyi eszközállományát, egészen addig, amíg az elnök elmozdítását célzó puccskísérlet utolsó hullámai el nem ülnek. 

A hullámok mára annyira elültek, hogy Erdogan elnöki rendszert vezetett be, most pedig elzavarta a korábbi vezetést az alap éléről.  

Az elnök már tavasszal beszélt arról, többek közt a Bloombergnek is, hogy nagyobb befolyást kíván gyakorolni a török gazdaságpolitika felett, és tartotta a szavát.  

Az alap állami bankok mellett olyan török társaságok vagyonát is kezeli, mint a Turk Telekom távközlési szolgáltató, a Turkish Airlines légitársaság, a török posta, a tőzsde, a közlekedési társaságok, és a szerencsejáték forgalmat bonyolító állami vállalat. (Bloomberg)

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 5,7 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.