Kisvasút épülhet a Csarna-völgyben, elűzhetik a hiúzokat, ritka állatfajok kerülhetnek veszélybe

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Csarna-völgy, BörzsönyFotó: WWF

A WWF honlapján írnak arról, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkára, Sölch Gellért egy nyilatkozata és egy ahhoz kapcsolódó kormányhatározat alapján úgy fest, kisvasút épülhet a börzsönyi Csarna-völgy fokozottan védett részén.

Az állatvédő szervezet erdővédelmi programvezetője, Gálhidy László azt írta, hogy az ország legnagyobb méretű, fokozottan védett erdejét érintik a tervek.  

A Csarna-völgyben létezik vasútvonal, amit korábban a fakitermeléshez használtak segítségként szállításhoz, negyven éve viszont megszűnt a fakitermelés a térségben, azóta csak turisztikai célokat szolgál. 

A kormányrendelet alapján 3,5 kilométerrel hosszabbítanák meg a vonalat, ami viszont Gálhidyék szerint súlyos beavatkozást jelentene a völgy élővilágába, ahol olyan ritkaságok figyelhetőek meg, mint a fekete gólya, az uráli bagoly, a parlagi sas, de rengeteg az erdőben a szalamandra, a patakokban pedig kövi rák és Petényi-márna honos. 

Hiúzkölykök buliznakFotó: Bernard Landgraf

Gálhidy a 24.hu kérdésére elárulta, nemrég hiúzok is visszaköltöztek a térségbe, és őket is fenyegeti a beruházás, mert átereszek, hidak, támfalak épülnének a meghosszabbítás mellett, és ezek a macskafélék amúgy sem szeretik a vonatzajt, alighanem hamar továbbállnak majd.  

 „Az új, turisztikai célú vasút megépítése jelentős természeti károkozással járhat, veszélyeztetve ezzel Duna-Ipoly Nemzeti Park egyik legértékesebb völgyének élővilágát. A WWF Magyarország sem a tervezett fakitermelést, sem a vasútépítést nem látja természetvédelmi szempontból fenntarthatónak a Csarna-völgyben” – írja még a programvezető, aki szerint indokolatlan is a beruházás, mivel a Kemencétől a völgyig tartó szakasz, plusz a négy további börzsönyi kisvasút is tökéletesen ki tudja szolgálni a turistákat. (WWF / 24)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.