Kisvasút épülhet a Csarna-völgyben, elűzhetik a hiúzokat, ritka állatfajok kerülhetnek veszélybe

2018 szeptember 12., szerda 15:50
241

Csarna-völgy, Börzsöny Fotó: WWF

A WWF honlapján írnak arról, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkára, Sölch Gellért egy nyilatkozata és egy ahhoz kapcsolódó kormányhatározat alapján úgy fest, kisvasút épülhet a börzsönyi Csarna-völgy fokozottan védett részén.

Az állatvédő szervezet erdővédelmi programvezetője, Gálhidy László azt írta, hogy az ország legnagyobb méretű, fokozottan védett erdejét érintik a tervek.  

A Csarna-völgyben létezik vasútvonal, amit korábban a fakitermeléshez használtak segítségként szállításhoz, negyven éve viszont megszűnt a fakitermelés a térségben, azóta csak turisztikai célokat szolgál. 

A kormányrendelet alapján 3,5 kilométerrel hosszabbítanák meg a vonalat, ami viszont Gálhidyék szerint súlyos beavatkozást jelentene a völgy élővilágába, ahol olyan ritkaságok figyelhetőek meg, mint a fekete gólya, az uráli bagoly, a parlagi sas, de rengeteg az erdőben a szalamandra, a patakokban pedig kövi rák és Petényi-márna honos. 

Hiúzkölykök buliznak Fotó: Bernard Landgraf

Gálhidy a 24.hu kérdésére elárulta, nemrég hiúzok is visszaköltöztek a térségbe, és őket is fenyegeti a beruházás, mert átereszek, hidak, támfalak épülnének a meghosszabbítás mellett, és ezek a macskafélék amúgy sem szeretik a vonatzajt, alighanem hamar továbbállnak majd.  

 „Az új, turisztikai célú vasút megépítése jelentős természeti károkozással járhat, veszélyeztetve ezzel Duna-Ipoly Nemzeti Park egyik legértékesebb völgyének élővilágát. A WWF Magyarország sem a tervezett fakitermelést, sem a vasútépítést nem látja természetvédelmi szempontból fenntarthatónak a Csarna-völgyben” – írja még a programvezető, aki szerint indokolatlan is a beruházás, mivel a Kemencétől a völgyig tartó szakasz, plusz a négy további börzsönyi kisvasút is tökéletesen ki tudja szolgálni a turistákat. (WWF / 24)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt