Istent és Szűz Máriát sértegette a spanyol színész, őrizetbe vették

2018 szeptember 13., csütörtök 6:20
228

Csütörtökön hallgathatja ki a bíróság Willy Toledo spanyol televíziós és filmszínészt, akit szerdán őrizetbe vettek, mert már kétszer nem ment el a bírósági meghallgatására. Toledót istenkáromlással gyanúsítják, mert tavaly a közösségi médiában Istenen és Szűz Márián gúnyolódott egy posztban, amiben három, istenkáromlás miatt bíróság elé állított nőt vett védelmébe.

Igen, jól látják: Spanyolországban, amit alapvetően demokratikus jogállamnak gondolnánk, a 21. század második évtizedének végén még simán bíróság elé állítanak embereket véleményük kifejtéséért. Toledo tavaly ezt figurázta ki posztjában, amiért most ő is bíróság előtt felelhet.

Tény, hogy Toledo egy cseppett se volt visszafogott. "Szarok Istenre, és marad bennem elég szar, hogy még a Szűz Mária szentségére, szüzességére és dogmájára is szarjak. Ez az ország elviselhetetlenül szégyenteli, undorodok" - írta, miután a spanyol hatóságok bíróság elé állítottak három feminista tiltakozót, akik egy egyházi körmenetet utánozva egy hatalmas vaginával vonultak fel Sevillában.

Toledo megnyilvánulása nagy vihart kavart, a Keresztény Ügyvédek Egyesülete azonnal tiltakozott, mert szerintük Toledo "nevetség tárgyává tette Istent és Szűz Máriát".

Az ügy akkor kezdett komolyra fordulni, amikor Toledo nem volt hajlandó megjelenni bírósági idézésére, mondván "nem követtem el semmilyen bűncselekményt, úgyhogy semmi szükség rá, hogy bíróság elé álljak". Majd miután másodszor se ment el, a madridi bíróság elrendelte az előállítását.

A Guardian beszámolója szerint Spanyolországban az elmúlt hónapokban megszaporodtak az ilyen, a szólásszabadságot kikezdő ügyek, twitterezőket és rapereket állítottak bíróság elé, mert posztjaikban vagy dalszövegeikben a vád szerint a terrorizmust támogatták, vagy a királyt sértegették. Az Amnesty International mindezt a szólásszabadság elnyomásaként értékelte.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt