A világ idei legerősebb vihara csap le a Fülöp-szigetekre

külföld
2018 szeptember 14., 19:32
comments 69

Magyar idő szerint péntek este érte el a Fülöp-szigetek északi partszakaszát a Mangkhut szupertájfun, ami az év eddigi legerősebb vihara a világon: 205 kilométer/órás széllel, és 255 kilométer/órás széllökésekkel, illetve nagyon heves esővel érte el a partot.

A vihar várható útvonalán több mint négymillió ember él, több ezer embert pedig kimenekítettek előre otthonából. A hatóságok figyelmeztetése szerint hatméteres árhullámok kísérhetik a vihart, és nagyon súlyos károkat okozhat majd az épületekben.

A második legmagasabb, négyes szintű riadókészültséget rendeltek el. Az ország történetének eddigi leggyilkosabb tájfunját, a Haiyant szintén négyes szintű készültségbe sorolták 2013-ban, akkor hétezer ember halt meg a pusztításban.

A kilencszáz kilométer átmérőjű szupertájfun a szakemberek szerint partot érés utáni gyengülése után is nagyon pusztító lehet. Az előrejelzések szerint nyugati irányba halad majd tovább, vasárnap érhet Hongkongba, ahol arra számítanak, hogy az elmúlt évtizedek legkeményebb vihara lehet. A városállamban zárva lesznek az iskolák, leállnak a repterek és készültségbe helyezték a hadsereget. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.