Európában sehol nem gyilkosak annyira a krónikus betegségek, mint Észak-Magyarországon

Egészségügy
2018 szeptember 14., 12:19
comments 130

Az Eurostat nemrég jelentette meg a Regionális Évkönyv 2018 című kiadványát, melyből az európai lakosság életminőségi adatairól lehet sok mindent megtudni. Mint a Portfólió most összefoglalta, két tekintetben különösen lesújtó a kép Magyarországra nézve: mind a krónikus megbetegedések, mind a rákos megbetegedések esetében nagyon rosszak a halálozási ráták Magyarországon. 

Mint az adatokból kiderül, a krónikus betegségek (rosszindulatú daganat, ischaemiás szívbetegség, keringési betegségek, krónikus alsó légúti betegségek, krónikus májbetegségek, cukorbetegség) okozta halálozási ráta értéke a magyar régiókban kimagasló.

Ez nem csak magyar sajátosság, látványos a különbség a nyugat-európai, illetve a kelet-közép-európai országok között, ugyanakkor 

a krónikus betegségekkel összefüggő halálozási ráta az észak-magyarországi régióban a legmagasabb egész Európában, 

míg ötödik helyen az észak-alföldi régió áll. 

A rákos megbetegedések halálozási rátáját tekintve is rossz a helyzet Magyarországon, igaz, egész Kelet-Európában is. Mint a lap megjegyzi, a hét magyar régió mindegyike a legmagasabb értéket produkáló térségek között helyezkedik el.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.