Ignobel-díjat kapott a kutató, aki hullámvasutazással gyógyította a vesekövet

Több 444 videó?
Szeretném

David Wartinger professzor egyik páciense pár éve azzal tért vissza a floridai Disneylandből, hogy elmozdult a veseköve, miközben a hegyi mennydörgő kisvasúttal utazott. Amikor a páciens többször is visszament a vidámparkba, a többi veseköve is kimozdult.

Ezen fellelkesülve Wartinger professzor pedig szilikonból megépítette a beteg keringési rendszerét, még veseköveket is épített bele. Majd ő is elment hullámvasutazni. A kísérletből kiderült, hogy a Thunder  kisvasút azért mozdította ki a vesekövet, mert gyakran váltakoznak a meredeken felfelé és lefelé haladó szakaszok.

Ezzel Wartinger méltóvá vált a felesleges kutatásokat jutalmazó Ignobel-díjra. Ezt azok a kutatók kaphatják meg, akiknek munkája értelmetlen felfedezésekhez, használhatatlan találmányokhoz vagy vicces eredményhez vezetett. Évente tíz kiemelkedően haszontalan kutató kaphatja meg.

A díjakat a Harvard Egyetemem adják át, és minden kutató kap 60 másodpercet, hogy bemutassa az eredményeit, vagy legalábbis mondjon valamit.

Idén a közgazdasági kategóriában az a kutató nyert, aki megvizsgálta, hogy működnek-e a woodoo-babák a cseszegető főnökök ellen. Egy szintén díjazott táplálkozáskutató pedig megállapította, hogy nem érdemes emberi húst enni. (BBC)