Ignobel-díjat kapott a kutató, aki hullámvasutazással gyógyította a vesekövet

meghökkentő tudomány
2018 szeptember 14., 07:29
comments 80

David Wartinger professzor egyik páciense pár éve azzal tért vissza a floridai Disneylandből, hogy elmozdult a veseköve, miközben a hegyi mennydörgő kisvasúttal utazott. Amikor a páciens többször is visszament a vidámparkba, a többi veseköve is kimozdult.

Ezen fellelkesülve Wartinger professzor pedig szilikonból megépítette a beteg keringési rendszerét, még veseköveket is épített bele. Majd ő is elment hullámvasutazni. A kísérletből kiderült, hogy a Thunder  kisvasút azért mozdította ki a vesekövet, mert gyakran váltakoznak a meredeken felfelé és lefelé haladó szakaszok.

Ezzel Wartinger méltóvá vált a felesleges kutatásokat jutalmazó Ignobel-díjra. Ezt azok a kutatók kaphatják meg, akiknek munkája értelmetlen felfedezésekhez, használhatatlan találmányokhoz vagy vicces eredményhez vezetett. Évente tíz kiemelkedően haszontalan kutató kaphatja meg.

A díjakat a Harvard Egyetemem adják át, és minden kutató kap 60 másodpercet, hogy bemutassa az eredményeit, vagy legalábbis mondjon valamit.

Idén a közgazdasági kategóriában az a kutató nyert, aki megvizsgálta, hogy működnek-e a woodoo-babák a cseszegető főnökök ellen. Egy szintén díjazott táplálkozáskutató pedig megállapította, hogy nem érdemes emberi húst enni. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt