Kiengedtek 2138 embert a börtönből Ruandában, köztük egy ellenzéki vezetőt

Fotó: CYRIL NDEGEYA/AFP

2138 ember szabadon bocsátásáról döntött a ruandai kormány, köztük Victoire Ingabire Umuhoza ellenzéki vezető is kiszabadult.

„Köszönöm az elnöknek, és remélem, hogy ez a politikai tér megnyitásának kezdetét jelenti”, mondta a politikus.

Elhagyhatja a börtönt Kizito Mihigo zenész is. Ingabiré és Mihigo büntetésének hátralévő részét egyaránt az államfő engedte el, júniusban mindketten kegyelmi kérvényt adtak be.

Victoire Ingabire Umuhozát 2010-ben tartóztatták le, kormányellenes szervezkedés és az 1994-es ruandai népirtás tagadása miatt ítélték 15 év börtönre.  A Human Rights Watch nemzetközi jogvédő szervezet szerint ugyanakkor az ellene indított eljárás politikailag motivált volt, mert bírálta a kormányt a 2010-es elnökválasztás előtt. Kizito Mihigót szintén kormányellenes összeesküvés vádjával börtönözték be.

A Paul Kagame elnök ellen tavaly indulni szándékozó Diane Rwigara egyelőre nem nyerte vissza szabadságát. Őt arra hivatkozva zárták ki az elnökválasztásból, hogy a hatóságok szerint hamisított aláírások szerepeltek a jelöltállításhoz beadott támogató íveken. Rwigara szerint ez nem igaz. Később államellenes bűncselekmény miatt emeltek vádat ellene, és el is ítélték. (MTI, DW)

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.