2025-re a gépek több munkát fognak elvégezni, mint az emberek

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Nem az a fontos, hogy egy robot hány másodperc alatt rak ki egy Rubik-kockát (0,38) vagy hogy hány óra betanítani egy algoritmust, hogy felismerje a rákot (2), hanem hogy hány munkahelyet fognak létrehozni az intelligens gépek – írja a Quartz.

A legtöbb technológiai fejlesztés felváltja a munkaerőt, sokszor épp ez a cél. De annak ellenére, hogy az automatizálásnak megvannak a veszélyei, a technológia az elmúlt 140 évben több munkahelyet hozott létre, mint amennyit elpusztított.

A Világgazdasági Fórum új jelentése szerint a „munkafeladatok” több mint felét átveszik a gépek 2025-re. Jelenleg a munkafeladatok 29 százalékát végzik el gépek, úgyhogy az előrejelzés szerint 2022-ig 75 millió munka fog megszűnni, de ugyanennyi idő alatt 133 millió új feladat jöhet létre, vagyis 58 millióval több feladat lesz, mint most.

Amíg az adatelemzők és szoftverfejlesztők iránti kereslet nőni fog, addig az adatbevitelt, könyvelést és bérszámfejtést kezelő fehérgalléros munkahelyek várhatóan feleslegessé válnak a következő öt évben. (QZ)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.