2025-re a gépek több munkát fognak elvégezni, mint az emberek

TECH
2018 szeptember 17., 16:01
comments 141

Nem az a fontos, hogy egy robot hány másodperc alatt rak ki egy Rubik-kockát (0,38) vagy hogy hány óra betanítani egy algoritmust, hogy felismerje a rákot (2), hanem hogy hány munkahelyet fognak létrehozni az intelligens gépek – írja a Quartz.

A legtöbb technológiai fejlesztés felváltja a munkaerőt, sokszor épp ez a cél. De annak ellenére, hogy az automatizálásnak megvannak a veszélyei, a technológia az elmúlt 140 évben több munkahelyet hozott létre, mint amennyit elpusztított.

A Világgazdasági Fórum új jelentése szerint a „munkafeladatok” több mint felét átveszik a gépek 2025-re. Jelenleg a munkafeladatok 29 százalékát végzik el gépek, úgyhogy az előrejelzés szerint 2022-ig 75 millió munka fog megszűnni, de ugyanennyi idő alatt 133 millió új feladat jöhet létre, vagyis 58 millióval több feladat lesz, mint most.

Amíg az adatelemzők és szoftverfejlesztők iránti kereslet nőni fog, addig az adatbevitelt, könyvelést és bérszámfejtést kezelő fehérgalléros munkahelyek várhatóan feleslegessé válnak a következő öt évben. (QZ)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.