Az olasz miniszterelnök-helyettes arra kérné az állami cégeket, hogy többet ne hirdessenek a mainstream sajtóban

külföld
2018 szeptember 17., 13:34
comments 55

Az olasz miniszterelnök-helyettes, a populista Ötcsillag Mozgalomból (M5S) érkező Luigi Di Maio azt pedzegette, hogy a kormány leállíthatja, hogy állami vállalatok a jövőben újságokba hirdessenek, mivel azok naponta szennyezik az ország politikai közbeszédét.

Mind Di Maio pártja, mind maga a miniszterelnök-helyettes már többször kelt ki a sajtó ellen, és most jelezte, hogy előkészítenek egy levelet, amiben arra kérik majd az állami tulajdonú vállalatokat, hogy ne vásároljanak több hirdetést.

A viccpártból kinőtt populista M5S, amely a szélsőjobboldali Ligával összefogva egészen a kormányzásig jutott, már korábban is rájátszott arra a sokakban élő meggyőződésre, hogy a mainstream olasz lapok csak egy szűk csoport érdekeit képviselik, és hamis híreket publikálnak. (Ehhez képest pont az M5S-t vádolták meg korábban azzal, hogy nem hivatalos csatornákon kamu híreket terjesztenek.)

Az Ötcsillagos Mozgalom nagyban épített az online jelenlétre, és ezzel tudták megkerülni a hagyományos sajtófelületeket, melyeket most elemzők szerint egyszerűen ki akarnak véreztetni. A média elleni támadás egyben akár szimpatizánsokat is hozhat a mozgalom számára, mivel a választások óta a bevándorlásellenességre építő, Salvini vezette Liga nagyon elhomályosította az M5S szerepét. Olaszországban eleve kevesen vásárolnak újságokat, így tömeges felháborodásra sem lehetne számítani az elemzők szerint. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.