Az olasz miniszterelnök-helyettes arra kérné az állami cégeket, hogy többet ne hirdessenek a mainstream sajtóban

2018 szeptember 17., hétfő 13:34

Az olasz miniszterelnök-helyettes, a populista Ötcsillag Mozgalomból (M5S) érkező Luigi Di Maio azt pedzegette, hogy a kormány leállíthatja, hogy állami vállalatok a jövőben újságokba hirdessenek, mivel azok naponta szennyezik az ország politikai közbeszédét.

Mind Di Maio pártja, mind maga a miniszterelnök-helyettes már többször kelt ki a sajtó ellen, és most jelezte, hogy előkészítenek egy levelet, amiben arra kérik majd az állami tulajdonú vállalatokat, hogy ne vásároljanak több hirdetést.

A viccpártból kinőtt populista M5S, amely a szélsőjobboldali Ligával összefogva egészen a kormányzásig jutott, már korábban is rájátszott arra a sokakban élő meggyőződésre, hogy a mainstream olasz lapok csak egy szűk csoport érdekeit képviselik, és hamis híreket publikálnak. (Ehhez képest pont az M5S-t vádolták meg korábban azzal, hogy nem hivatalos csatornákon kamu híreket terjesztenek.)

Az Ötcsillagos Mozgalom nagyban épített az online jelenlétre, és ezzel tudták megkerülni a hagyományos sajtófelületeket, melyeket most elemzők szerint egyszerűen ki akarnak véreztetni. A média elleni támadás egyben akár szimpatizánsokat is hozhat a mozgalom számára, mivel a választások óta a bevándorlásellenességre építő, Salvini vezette Liga nagyon elhomályosította az M5S szerepét. Olaszországban eleve kevesen vásárolnak újságokat, így tömeges felháborodásra sem lehetne számítani az elemzők szerint. (Guardian)