Évente több mint fél magyarországnyi erdőt pusztítanak ki a Föld színéről gazdasági okok miatt

környezetvédelem
2018 szeptember 17., 09:35
comments 54

Az, hogy az erdőirtások következtében jelentősen csökken az erdők mérete világszerte, egy jó ideje ismert tény, ahogy az is, hogy ennek súlyos következményei vannak a biodiverzitás csökkenésére, illetve a folyamat elősegíti a klímaváltozás felgyorsulását is. 

Ugyanakkor az nagyobb kérdés még a kutatóknak, hogy pontosan milyen erők is hajtják igazán az erdőirtásokat: vajon a művelhető mezőgazdasági területek miatt kell több terület, esetleg egy-két jól értékesíthető termény termesztése, például a pálmaolaj és a szója miatt vágnak ki annyi fát, vagy pedig az ásványkincsek utáni hajsza a fő előidézője az irtásoknak. Ezt azért fontos tudni, hiszen más-más válaszok másmilyen beavatkozási és szabályozási lehetőségeket kívánnának meg.

Nemzeti park Ugandában
photo_camera Fotó: Antoine Lorgnier/Only France

Abban persze mindenki egyetértett, hogy mindhárom tényező felelős a történtekért, inkább csak az arányokról volt vita. Most a Science-ben jelent meg egy jelentés, melyhez több ezer nagy felbontású műholdképet elemeztek ki a kutatók, azt kutatva, hogy világszerte miért szorultak vissza az erdők. 

Az AI-technológiával elemzett felvételeken 2000 és 2015 közötti folyamatokat elemeztek, és többek között azt találták, hogy azok a vállalások, melyeket több száz nagyvállalat tett az erődirtások visszaszorításáért, egyelőre nem hozzák a megígért eredményeket.

A kutatás szerint a vizsgált időszakban a fő ok az erdők visszaszorítása mögött az árucikk-vezérelte irtás volt, azaz amikor azért vágnak ki fákat, hogy a világpiacon jól értékesíthető dolgokat nyerjenek ki a felszabadult területen, például szóját vagy pálmaolajat, esetleg bányák számára csináltak helyet. Ez a fajta irtás az esetek 27 százalékában volt megfigyelhető, és a kutatók szerint évi 50 ezer négyzetkilométernyi, azaz majdnem fél-Magyarországnyi erdő tűnik el így a Föld felszínéről. Az ilyen típusú erdőirtások leginkább Dél-Amerikában és Dél-Kelet-Ázsiában vannak jelen. 

A fák eltűnésének 26 százalékáért volt felelős erdészeti beavatkozás, azaz amikor tervezett körülmények során vágtak ki fákat, de ez pont azért történt, hogy újakat ültessenek a helyükre. A fák 24 százaléknyi visszaszorulásért a mezőgazdasági gyakorlatok megváltozása felelős, itt ugyanis felperzselték az erdőket, hogy megélhetést biztosító növényeket ültessenek a helyükre. Jelentős mértékben, az erdőeltűnések 23 százalékában voltak felelősek erdőtüzek, főleg Kanadában és Oroszországban. Ezeken a területeken akár vissza is nőhetnek az erdők. 

A kutatók elmondása szerint az erdőirtás globális mértéke nem csökkent, annak ellenére, hogy számos kormány, nagyvállalatok és civil szervezetek is tettek lépést a változásért. És miközben mondjuk Brazíliában vissza is szorult az erdőirtás mértéke, más dél-amerikai országokban megnőtt ez idő alatt. 

Az összes, a kutatás során összegyűjtött adat elérhető a kutatás honlapjáról. (via Axios, Science)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.