18

Figyelem, felnőtt tartalom!

Az általad letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek a kiskorúakra káros hatással lehetnek.

Halálra kínoztak egy rabot a társai szombathelyi börtönben

bűnügy
2018 szeptember 17., 11:01

A Szombathelyi Törvényszék előkészítő ülést tartott B.Zs és kettő társa különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntette és más bűncselekmények miatt indult bűnügyben. A Vas Megyei Főügyészség vádirata szerint a három vádlott 2017 tavaszától elkezdte csicskáztatni a velük egy zárkában lévő rabot. 

2017. május 2-tól a vádlottak napi rendszerességgel bántalmazták és alázták meg különböző módon a sértettet, így például a takarításhoz használt 5 literes műanyag vödröt az elsőrendű vádlott megtöltötte vízzel, majd a sértettet arra kényszerítette, hogy azt állva igya meg, közben bántalmazták,ezután pedig csikket etettek vele. 

A rendszeres bántalmazások és kínzások 2017. május 11-től még inkább eldurvultak, a vádlottak a sértettet kikötözték, száját lepedőből hasított csíkokkal betömték, felváltva ráálltak, taposták, ugráltak rajta, ököllel ütötték és rugdalták a bordáit, ájulásig fojtogatták. Amikor a sértett összecsuklott, felállították, és elölről kezdték a bántalmazást.

A sértett halála előtti napokban napban az elsőrendű vádlott arra kényszerítette a sértettet, hogy megegye a felmosó cipőfűző vastagságú szálait. Az ellenőrzések során a sértettet beküldték a mosdóba, illetve a mosdó elé térdeltették, mert oda az őrök nem láthattak be. Amikor a sértett a bántalmazások miatt vérzett, a szétnyílt sebet az elsőrendű vádlott egy öngyújtóval kiégette, a vért feltakarították a sértettel, a véres törölközőt pedig az ablakon kidobták. 

2017. május 14-én reggeli ébredéskor a vádlottak észlelték, hogy a sértett a hányásában fekszik a mosdó előtt és hörög. A másodrendű vádlott kikiabált az őrnek, hogy baj van, és amíg az őr a zárkához ért megbeszélték, hogy nem mondanak egymásra semmit, azt fogják előadni, hogy valaki más bántalmazta a sértettet. A nappalos szolgálatot ellátó ápoló a zárkába érve megpróbálta újraéleszteni a sértettet, de már nem tudta megmenteni.

A sértett a durva bántalmazások miatt elszenvedett sérüléseit a vádirat három oldalon keresztül sorolja.

A sérülések nagy részét a halálát megelőző 12-24 órán belül szenvedte el, ezen belül voltak a halált eredményező sérüléseket, továbbá a durva, életveszélyes sérüléseket is. A halálát az idejekorán érkező szakszerű, célszerű orvosi ellátás sem háríthatta volna el.

A Vas Megyei Főügyészség az első- és másodrendű vádlottakat folytatólagosan, társtetteskén elkövetett kényszerítés bűntettével, társtettesként, különös kegyetlenséggel elkövetett súlyos testi sértés bűntettével, és társtettesként, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettével, a harmadrendű vádlottat társtettesként, különös kegyetlenséggel elkövetett súlyos testi sértés bűntettével, és társtettesként, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettével vádolja.

Az előkészítő ülésen egyik vádlott sem ismerte be a a bűnösségét, ezért a bíróság tárgyalást tart az ügyben.

Az előkészítő ülésen a bíróság döntött a bizonyítási indítványokról, továbbá elrendelte a harmadrendű vádlott letartóztatását, tekintettel arra, hogy a jelenlegi szabadságvesztését szeptember 20-án tölti ki. (Bíróság,.hu)