Nem kaptak kedvezményes jegyet a fogyatékkal élők a Veszprémi Állatkertben

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Egy 11 egy fős, fogyatékkal élő csoport hétfőn kedvezményes jegyet szeretett volna venni a Veszprémi Állatkertbe, de a pénztárnál közölték velük, hogy hiába van hatósági igazolványuk a fogyatékosságukról, azzal nem jogosultak az olcsóbb jegyre, csak akkor él a kedvezmény, ha valamelyik szervezetnek a tagjai.

„Nem kicsi a csalódottság. 60 ezer forintunk nem volt belépőre. Messziről odautaztunk fiataljainkkal, akiknek nagy része mozgásban is akadályozott. Emberségből levizsgáztak az állatpark vezetői”

– írta a vezetője a csoportnak, ami végül nem jutott be az állatkertbe.

A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége leírása alapján a fogyatékossági támogatás annak jár, aki látási, hallási, értelmi, mozgásszervi fogyatékos személynek, vagy halmozottan fogyatékos személynek minősül, és az állapota tartósan vagy véglegesen fennáll, önálló életvitelre nem képes, vagy mások állandó segítségére szorul, vagy a helyváltoztatáshoz meghatározott segédeszköz állandó és szükségszerű használatát igényli.

Az állatkert honlapján viszont azt írják: az jogosult fogyatékossági kedvezményre, aki a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége által kibocsátott érvényes igazolványt és hatóság által kibocsátott, a személyazonosságát igazoló igazolványt (személyi igazolványt, útlevél, diákigazolvány, stb.) együtt felmutatja, vagy az a látogató, aki nem rendelkezik ilyen igazolvánnyal, de kerekesszékkel érkezik az állatkertbe.

Az állatkert a panasszal élő csoportnak, majd az Indexnek később emailben azt írta:

„A Veszprémi Állatkert azon kevés turisztikai attrakció közé tartozik, ahol kiemelt kedvezményt biztosítanak a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége, Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége, Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége, Autisták Országos Szövetsége és a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége tagjainak.

A honlapunkon egyértelműen tájékozódhatnak a kiemelt kedvezmények, kedvezményes partneri jegyek igénybevételének feltételeiről:

  • Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége által kibocsátott érvényes arcképes igazolvány és hatóság által kibocsátott, a személyazonosságát igazoló igazolvány (személyi igazolvány, útlevél, diákigazolvány stb.) együttes felmutatásával, továbbá egy fő felnőtt kísérő részére.
  • Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége által kibocsátott érvényes igazolvány és hatóság által kibocsátott, a személyazonosságát igazoló igazolvány (személyi igazolvány, útlevél, diákigazolvány, stb.) együttes felmutatásával, illetve azon látogatók vehetik igénybe, akik nem rendelkeznek ilyen igazolvánnyal, de kerekesszékkel érkeznek az Állatkertbe, továbbá egy fő felnőtt kísérő részére.

Sajnálatos módon Önök a kiemelt kedvezményes jegy igénybevételéhez szükséges ÉFOÉSZ igazolvánnyal nem rendelkeztek, ennek hiányában kedvezményes belépő iránti kérelmüket társaságunkhoz előzetesen nem nyújtották be. (Alapítványunk idáig mindig segített a rászorulóknak.)”

Azt is írták:

„Ahelyett, hogy a gondatlanságukat a helyszínen korrigálták volna, kifizették volna a belépőjegyet vagy elfogadják munkatársunk azon felajánlását, hogy utólagosan átutalással is fizethetnek, munkatársainkkal gorombáskodtak, és a gondjaikra bízott fogyatékos embertársaikat büntették meg azzal, hogy nem biztosították számukra az Állatkerti kirándulást. Sajnáljuk, hogy a tények elferdítésével magukat próbálják menteni, ahelyett, hogy belátnák, hogy hibáztak a kirándulás megszervezésében és annak lebonyolításban.”

Az Indexnek még annyit hozzátettek: „a Veszprémi Állatkertben a kerekesszékkel érkezők mindenféle igazolások nélkül jogosultak a kiemelt kedvezményes jegy igénybevételére”. (via Index)

444 MAKRO a Kör tagjainak

A 2018‑as választások titkos tárgyalásainak története.

Megnézem
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.