440 oldalas jelentésben részletezi a rohingyák elleni bűnöket az ENSZ

2018 szeptember 18., kedd 13:55
31
Fotó: FRED DUFOUR/AFP

Egy ENSZ-tényfeltáró csoport 440 oldalas jelentésben részletezi, milyen atrocitásokat követtek el a mianmari hadsereg tagjai a rohingya muszlimok ellen, és arra jutnak: a hadsereg tábornokainak népirtás vádjával kellene nemzetközi bíróság elé állnia.

„Addig nem lesz béke, amíg a Tatmadaw a törvények felett áll”, írja Marzuki Darusman, az ENSZ-misszó vezetője, a mianmari hadseregre eredeti burmai nevén hivatkozva.

„A Tatmadaw a legnagyobb akadály azelőtt, hogy Mianmarból modern, demokratikus állam legyen. Min Aung Hlaing főparancsnokot és a teljes katonai vezetést le kell cseréni, és a hadsereget civil ellenőrzés alá kell vonni. Mianmar demokratikus átalakulása múlik ezen”- áll a jelentésben.

A jelentés az egyik legrészletesebb, amit emberi jogi ENSZ-misszió valaha készített.

„A Tatmadaw szisztematikusan támadta meg a civileket, a nőket és gyerekeket, követett el szexuális bűncselekményeket, és olyan légkört alkítottak ki, amiben a katonák azt érezhették, bármit megtehetnek büntetlenül.”

„Soha nem találkoztam ilyen borzalmas bűncselekményekkel ilyen mennyiségben.”

A jelentés magát az ENSZ-t is kritizálja - szerintük a szervezet nem lépett fel eléggé akkor, amikor az erőszak először kitört. A jelentés szerint voltak az ENSZ-en belül, akik jelezték, hogy ebből nagy baj lehet, de nem vették őket kellően figyelembe.

Azt is megállapítják, hogy miközben a felelősség nagyobb része terheli a hadsereget, a mianmari kormány is hozzájárult azzal, hogy nem léptek fel az atrocitások ellen.

Tavaly augusztusban több százezer rohingya muszlim hagyta el otthonát Rakhine megyében, és menekültek át a szomszédos Bangladesbe, ahol a világ legnagyobb menekülttábora jött létre.

A mianmari hadsereg szerint nincs bizonyíték arra, hogy fegyverteleneket támadtak volna, szerintük a felkelő fegyveres rohingyákat terheli a felelősség. (CNN)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt