440 oldalas jelentésben részletezi a rohingyák elleni bűnöket az ENSZ

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel
Fotó: FRED DUFOUR/AFP

Egy ENSZ-tényfeltáró csoport 440 oldalas jelentésben részletezi, milyen atrocitásokat követtek el a mianmari hadsereg tagjai a rohingya muszlimok ellen, és arra jutnak: a hadsereg tábornokainak népirtás vádjával kellene nemzetközi bíróság elé állnia.

„Addig nem lesz béke, amíg a Tatmadaw a törvények felett áll”, írja Marzuki Darusman, az ENSZ-misszó vezetője, a mianmari hadseregre eredeti burmai nevén hivatkozva.

„A Tatmadaw a legnagyobb akadály azelőtt, hogy Mianmarból modern, demokratikus állam legyen. Min Aung Hlaing főparancsnokot és a teljes katonai vezetést le kell cseréni, és a hadsereget civil ellenőrzés alá kell vonni. Mianmar demokratikus átalakulása múlik ezen”- áll a jelentésben.

A jelentés az egyik legrészletesebb, amit emberi jogi ENSZ-misszió valaha készített.

„A Tatmadaw szisztematikusan támadta meg a civileket, a nőket és gyerekeket, követett el szexuális bűncselekményeket, és olyan légkört alkítottak ki, amiben a katonák azt érezhették, bármit megtehetnek büntetlenül.”

„Soha nem találkoztam ilyen borzalmas bűncselekményekkel ilyen mennyiségben.”

A jelentés magát az ENSZ-t is kritizálja - szerintük a szervezet nem lépett fel eléggé akkor, amikor az erőszak először kitört. A jelentés szerint voltak az ENSZ-en belül, akik jelezték, hogy ebből nagy baj lehet, de nem vették őket kellően figyelembe.

Azt is megállapítják, hogy miközben a felelősség nagyobb része terheli a hadsereget, a mianmari kormány is hozzájárult azzal, hogy nem léptek fel az atrocitások ellen.

Tavaly augusztusban több százezer rohingya muszlim hagyta el otthonát Rakhine megyében, és menekültek át a szomszédos Bangladesbe, ahol a világ legnagyobb menekülttábora jött létre.

A mianmari hadsereg szerint nincs bizonyíték arra, hogy fegyverteleneket támadtak volna, szerintük a felkelő fegyveres rohingyákat terheli a felelősség. (CNN)

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.