440 oldalas jelentésben részletezi a rohingyák elleni bűnöket az ENSZ

külföld
2018 szeptember 18., 13:55
comments 31
2017 őszén százezerszámra kényszerültek menekülni a muszlim rohingyák Mianmarból, ahol a hadsereg etnikai az év augusztusában etnikai tisztogatásokba kezdett. Tömeggyilkosságokat, tömeges nemi erőszakot követtek el, és porig égették az elüldözöttek falvait.
photo_camera Fotó: FRED DUFOUR/AFP

Egy ENSZ-tényfeltáró csoport 440 oldalas jelentésben részletezi, milyen atrocitásokat követtek el a mianmari hadsereg tagjai a rohingya muszlimok ellen, és arra jutnak: a hadsereg tábornokainak népirtás vádjával kellene nemzetközi bíróság elé állnia.

„Addig nem lesz béke, amíg a Tatmadaw a törvények felett áll”, írja Marzuki Darusman, az ENSZ-misszó vezetője, a mianmari hadseregre eredeti burmai nevén hivatkozva.

„A Tatmadaw a legnagyobb akadály azelőtt, hogy Mianmarból modern, demokratikus állam legyen. Min Aung Hlaing főparancsnokot és a teljes katonai vezetést le kell cseréni, és a hadsereget civil ellenőrzés alá kell vonni. Mianmar demokratikus átalakulása múlik ezen”- áll a jelentésben.

A jelentés az egyik legrészletesebb, amit emberi jogi ENSZ-misszió valaha készített.

„A Tatmadaw szisztematikusan támadta meg a civileket, a nőket és gyerekeket, követett el szexuális bűncselekményeket, és olyan légkört alkítottak ki, amiben a katonák azt érezhették, bármit megtehetnek büntetlenül.”

„Soha nem találkoztam ilyen borzalmas bűncselekményekkel ilyen mennyiségben.”

A jelentés magát az ENSZ-t is kritizálja - szerintük a szervezet nem lépett fel eléggé akkor, amikor az erőszak először kitört. A jelentés szerint voltak az ENSZ-en belül, akik jelezték, hogy ebből nagy baj lehet, de nem vették őket kellően figyelembe.

Azt is megállapítják, hogy miközben a felelősség nagyobb része terheli a hadsereget, a mianmari kormány is hozzájárult azzal, hogy nem léptek fel az atrocitások ellen.

Tavaly augusztusban több százezer rohingya muszlim hagyta el otthonát Rakhine megyében, és menekültek át a szomszédos Bangladesbe, ahol a világ legnagyobb menekülttábora jött létre.

A mianmari hadsereg szerint nincs bizonyíték arra, hogy fegyverteleneket támadtak volna, szerintük a felkelő fegyveres rohingyákat terheli a felelősség. (CNN)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.