Az Európa Tanács jelentése azt várja el Magyarországtól, hogy a rendőrök bánjanak emberségesen a menekültekkel

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Jelentést készített a magyar-szerb határon tapasztaltakról az Európa Tanács Kínzás és az embertelen, vagy megalázó büntetések, vagy bánásmód megelőzésére alakult Európai Bizottsága (röviden: CPT). A hvg és a Népszava által ismertetett jelentés szerint a menekültek kockázatnak vannak kitéve a magyar határon, fizikai és lelki bántalmazás érheti őket.

A jelentéstevők tavaly ősszel jártak a határnál és a tranzitzónákban. Hét olyan esetet írnak le részletesen, amit a határkerítésen átjutott, de Magyarországon elfogott menekültek osztottak meg velük. A menekültek elmondása szerint a magyar rendőrök bántalmazták őket. A jelentéstevők sérüléseket is láttak a Szerbiába visszaküldött menekülteken, volt, akit kutya harapott meg.

A kormány válasza szerint nem bizonyított, hogy a magyar rendőrök verik a menekülteket, ezt csak a menekültek állítják. A sérüléseik pedig keletkezhettek korábban is, az út során, az embercsempészek is bánthatták őket, esetleg egymást verték meg. 

A kormány szerint „A rendőrség az alaptörvényben meghatározott feladatait a jogszabályoknak megfelelően végzi, valamint a nemzetközi jogelvek és az uniós normák betartása minden magyar rendőr alapvető kötelessége”.

Arra is hivatkozik a kormány, hogy a Frontex (az EU határvédelmi hatósága) folyamatosan monitorozza a határnál, hogy történik-e bármilyen jogsértés a magyar rendőrök részéről, de ilyet nem tapasztaltak. A jelentés szerint ugyanakkor mindössze 5 Frontex-alkalmazott volt Magyarországon, amikor a vizsgálóbizottság a helyszínen járt. 

A CPT a jelentésben felszólítja a magyar kormányt, hogy haladéktalanul tegyen lépéseket annak érdekében, hogy valamennyi rendőr tisztességesen és emberségesen bánjon a menekültekkel.

„Ennek az üzenetnek a legmagasabb politikai szintről kell származnia, amelynek világosan kell elítélnie a bántalmazás összes formáját.”

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.