Az Európa Tanács jelentése azt várja el Magyarországtól, hogy a rendőrök bánjanak emberségesen a menekültekkel

Több 444 videó?
Szeretném

Jelentést készített a magyar-szerb határon tapasztaltakról az Európa Tanács Kínzás és az embertelen, vagy megalázó büntetések, vagy bánásmód megelőzésére alakult Európai Bizottsága (röviden: CPT). A hvg és a Népszava által ismertetett jelentés szerint a menekültek kockázatnak vannak kitéve a magyar határon, fizikai és lelki bántalmazás érheti őket.

A jelentéstevők tavaly ősszel jártak a határnál és a tranzitzónákban. Hét olyan esetet írnak le részletesen, amit a határkerítésen átjutott, de Magyarországon elfogott menekültek osztottak meg velük. A menekültek elmondása szerint a magyar rendőrök bántalmazták őket. A jelentéstevők sérüléseket is láttak a Szerbiába visszaküldött menekülteken, volt, akit kutya harapott meg.

A kormány válasza szerint nem bizonyított, hogy a magyar rendőrök verik a menekülteket, ezt csak a menekültek állítják. A sérüléseik pedig keletkezhettek korábban is, az út során, az embercsempészek is bánthatták őket, esetleg egymást verték meg. 

A kormány szerint „A rendőrség az alaptörvényben meghatározott feladatait a jogszabályoknak megfelelően végzi, valamint a nemzetközi jogelvek és az uniós normák betartása minden magyar rendőr alapvető kötelessége”.

Arra is hivatkozik a kormány, hogy a Frontex (az EU határvédelmi hatósága) folyamatosan monitorozza a határnál, hogy történik-e bármilyen jogsértés a magyar rendőrök részéről, de ilyet nem tapasztaltak. A jelentés szerint ugyanakkor mindössze 5 Frontex-alkalmazott volt Magyarországon, amikor a vizsgálóbizottság a helyszínen járt. 

A CPT a jelentésben felszólítja a magyar kormányt, hogy haladéktalanul tegyen lépéseket annak érdekében, hogy valamennyi rendőr tisztességesen és emberségesen bánjon a menekültekkel.

„Ennek az üzenetnek a legmagasabb politikai szintről kell származnia, amelynek világosan kell elítélnie a bántalmazás összes formáját.”