30 évre ítélték K. A.-t, aki megerőszakolt és megfojtott egy nőt, majd minden előzmény nélkül 8 nőt és egy gyereket ököllel arcon ütött Debrecen belvárosában

bűnügy
2018 szeptember 19., 11:57
comments 141

A Debreceni Törvényszék az új büntetőeljárási törvény értelmében előkészítő ülést tartott a büntetőeljárásban, ami ezek miatt indult K. A. ellen:

  • aljas indokból, különös kegyetlenséggel, védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette,
  • 8 rendbeli súlyos testi sértés bűntett kísérlete, és
  • 1 rendbeli védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett könnyű testi sértés bűntett kísérlete.

A vádlott az előkészítő ülésen a tárgyalás tartási jogáról lemondott, és beismerő vallomást tett, amit a bíró elfogadott.

A bíróság a vádlottat, mint többszörös visszaesőt halmazati büntetésül életfogytig tartó fegyházbüntetésre, valamint 10 év közügyektől eltiltásra ítélte. Feltételes szabadságra legkorábban 30 év múlva bocsátható.

A törvényszék elfogadta a vádirati tényállást. Eszerint a férfi 2017 nyarán egy nyíregyházi hajléktalanszállóról átköltözött egy debreceni hajléktalanszálóra. A városban alkalmi munkákat végzett, majd a kapott pénzt italra és gyógyszerre költötte.

K. A. 2018. február 18-án Debrecen főterén észrevette a sértettet, akivel előtte már többször találkoztak, és megkínálták egymást itallal. A beszélgetés során a férfi és a nő megállapodtak abban, hogy együtt kimennek a Nagyerdőre közösülni. A 33 éves férfi és a sértett gyalog indultak útnak, közben tovább ittak a náluk lévő borból, így mire kiértek az erdőbe, addigra mindketten részegek voltak. Az állatkerttel szemben lévő stadionnál lefordultak balra, és bementek az erdőbe, ahol megpróbáltak közösülni, de nem sikerült. A sértett közölte, hogy ezt abba akarja hagyni, mire vita alakult ki köztük. K. A. ekkor agresszív lett, dulakodni kezdtek, és mindketten a földre kerültek. A földön fekvő nőt a férfi ököllel megütötte, és továbbra is próbált a sértettel közösülni, eredménytelenül. A 33 éves férfi áldozatát ököllel állon vágta, majd az alkarjával a nő nyakára ránehezedett. A vádlott egy idő után már csak azt vette észre, hogy a sértett nem lélegzik. Mikor a férfi rájött, mit tett, felöltözött, és visszament a hajléktalanszállóra. A nő holttestére járókelők találtak rá, ők hívták a rendőrséget.

A férfi február 20-án délután Debrecen belvárosában 8 nőt, és egy, az édesanyjával sétáló 13 éves gyereket bántalmazott úgy, hogy minden előzetes szóváltás nélkül ököllel arcon ütötte őket.

Az egyik sértett felhívta a segélyhívót, majd a kiérkező rendőrök a férfit a helyszíntől nem messze elfogták. A nők és a gyerek 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedtek, de – figyelemmel a bántalmazás módjára, mértékére és a sérült testtájékokra – megállapítható, hogy a vádlott szándéka a sértetteknek 8 napon túl gyógyuló sérülés okozására irányult.

Virágh Pál bíró kiemelte, hogy a nyomozati munka – ami alapján azonosították az emberölés elkövetőjét – alapos és színvonalas volt, továbbá az ülésen elfogadta az ügyész által felsorolt bizonyítékokat. A vádlott cselekményével az átlagot lényegesen meghaladó testi és lelki gyötrelmet okozott, ami a szokásostól eltérő lelketlenséggel, a sértett emberi méltóságának megalázásával történt, és a puszta kézzel elkövetett emberölés – amihez szexuális indíttatás is társult – az egyik leggátlástalanabb magatartás – mondta a bíró.

A bíróság a büntetés kiszabásakor súlyosító körülményként értékelte a vádlott büntetett előéletét, azt, hogy többszörös visszaesőnek minősül, a bűncselekményeket ittas állapotban, nőkkel szemben követte el, és a személy elleni bűncselekmények elszaporodottságát. Ugyanakkor enyhítő körülményként vette figyelembe azt, hogy a vádlott az eljárás során beismerő vallomást tett, és azt, hogy a testi sértések kísérleti szakban maradtak.

Az ítéletet az ügyész, a vádlott és védője is tudomásul vették, így az jogerős. (Debreceni Törvényszék)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.