A lengyelek után a bolgárok is vétózzák a Magyarország elleni jogállamisági eljárást

444 Hírlevelek
Hírleveleink házhoz visznek mindent, amit tudni kell.

Judith Sargentini, a zöld párti frakció holland képviselõje (j) felszólal az Európai Parlament vitáján 2018. szeptember 11-én. Balra Orbán Viktor miniszterelnök, mögötte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) és Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezetõ miniszter (b2)Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsõdi Balázs/MTI/MTVA

Jacek Czaputowicz lengyel külügyminiszter már múlt csütörtökön leszögezte, hogy Lengyelország szolidáris lesz Magyarországgal, és ha az Európai Tanács elé kerül a magyar jogállamiság ügyében indított eljárás, megvétózzák a döntést.   

Az uniós vezetők nem hivatalos találkozójának napján a bolgár kormány jelezte, hogy csatlakozik a lengyelekhez, és ha oda kerül a sor, ők is a magyarok mellé állnak.  

 "A bolgár kormány egyhangúlag úgy határozott, hogy elő kell készíteni a Magyarországot megvédő állásfoglalást" - közölte mindenesetre Kraszimir Karakacsanov miniszterelnök-helyettes, és hozzátette, szerintük „veszélyes precedenst teremtene", ha elítélnék a magyarokat. 

Ha lesz is ilyen szavazás, addig még sok idő eltelik, meghallgatások, előzetes szavazások is lesznek, tehát a vétó nem azt jelenti, hogy a Sargentini-jelentés lekerül a napirendről. 

Olyannyira nem, hogy szerdán az EU soros osztrák elnöksége megkapta az Európai Parlament elnöke, Antonio Tajani levelét, amiben az eljárás megindítását kezdeményezi. A BruxInfo kérdésére 

Frans Timmermans, a Bizottság jogállami kérdésekért is felelős alelnöke a Bruxinfo kérdésére azt nyilatkozta, hogy a Tanács meg fogja keresni és be fogja vonni a Bizottságot a Budapesttel szemben indítandó eljárásba is, dacára annak, hogy az Európai Parlament volt az eljárás kezdeményezője.

A magyar kormány részéről Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter már hétfőn bejelentette, hogy az Európai Unió Bíróságán támadják meg a szavazás eredményét, mivel szerintük „a Lisszaboni Szerződéssel ellentétes módon a tartózkodó szavazatok figyelmen kívül hagyásával született kétharmados többség”. (Bruxinfo / MTI)