A Város Mindenkié élőlánccal akadályozta, hogy a készenléti rendőrség kilakoltasson egy ferencvárosi családot

Budapest
2018 szeptember 19., 11:31
comments 183

A Város Mindenkié csoport reggel óta élőlánccal próbálta megakadályozni, hogy készenléti rendőrség kilakoltasson egy ferencvárosi családot. A rendőrök többször megpróbálták feloszlatni őket, egyesével vitték ki a tüntetőket, akik azt skandálják a rendőröknek, hogy: „Ne legyetek kegyetlenek!” Az akciót élőben közvetítette a Mérce:

link Forrás

Mint azt a csoport korábban megírta, Ferencvárosi Önkormányzat reggel óta elhelyezés és törvényes értesítés nélkül egy gyerekes családot próbál kilakoltatni a lakásból, amiben a család 20 éve él a 29 m2-es, penészes lakásban egy lakóházban, amiben évek óta állnak üresen önkormányzati tulajdonú befalazott lakások.

A kilakoltatás oka, hogy a lakónak (részben a volt férjével való válása, részben a betegsége miatti munkanélkülisége miatt) több mint 1,5 millió forintos lakbértartozása van az önkormányzat felé. A tartozásra a nőnek érvényes részletfizetési szerződése van, és az abban foglalt kötelezettségeknek eleget is tett, az önkormányzat mégis elindította a lakáskiürítési eljárást, amiről a család írásbeli értesítést sem kapott, csak múlt vasárnap, szóban tájékoztatta őket a rendőrség a kilakoltatás időpontjáról – írja a Város Mindenkié.

Az önkormányzat arra való tekintettel sem függesztette fel a kilakoltatást, hogy a család rokoni segítséggel és a Hálózat Alapítvány krízistámogatása jóvoltából félmillió forintot egy összegben tudna törleszteni az adósságból.

Frissítés 14:49

Ferencváros Önkormányzata délután az alábbi közleménnyel reagált a kilakoltatásról szóló hírekre:

„Ferencváros Önkormányzata tájékoztatja a közvéleményt, hogy a Sobieski János utcában történő tíz éve tartó folyamatról a sajtóban félrevezető információk jelentek meg.

A valós tények a következők: a végrehajtásban érintett ingatlant H. J. és H-né B. M. 2000 októbere és 2008 júliusa között szociális bérlakásként bérelte a Ferencvárosi Önkormányzattól, havi 16.660,- Forint lakásdíjért. Bérleti szerződésüket Ferencváros Önkormányzata 2000 és 2008 között lakásdíj tartozás miatt több alkalommal felmondta.

Határozott idejű szerződésük 2008. július 22-én megszűnt. Hosszabbításra a már akkor fennálló nagy összegű tartozás miatt nem került sor, azóta H-né jogcím nélküli lakáshasználó.

A jelenlegi végrehajtási eljárás – szintén lakásdíj tartozás miatt – 2014-ben indult, mindezzel együtt Ferencváros polgármestere 2016-ban méltányosságot gyakorolt, ekkor a lakáskiürítés elhalasztásra került, és a jogcím nélküli lakáshasználó a lakásban maradhatott.

Az elmúlt tizennyolc évben egyébként Ferencváros Önkormányzatától különböző szociális támogatási jogcímeken közel 900.000,- Forintot kapott.

Önkormányzati kezdeményezésre, a helyzet rendezése érdekében, H-né 2016-ban a végrehajtóval részletfizetési megállapodást kötött, amelyben vállalta, hogy a fennálló több mint 1.750.000,- Forint tartozását 60 egyenlő részletben megfizeti.

A megállapodás ellenére részletfizetési kötelezettségének nem tett eleget, az eltelt időben tartozása több mint kétmillió Forintra emelkedett. A volt bérlő 2017-ben úgy nyilatkozott, hogy szükség esetén kiskorú gyermekét az anyai nagyszülőknél elhelyezi. A kiskorú gyermek eközben korábban elköltözött édesapjához került, ahonnan már rendszeresen jár iskolába.

Ferencváros Önkormányzata a közel két évtized alatt a törvény adta lehetőségeket is meghaladó mértékben minden eszközzel támogatta H-né B. M-t életkörülményei rendezésében.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.