Az ÁSZ szerint a Digitális Jólét Nonprofit Kft. vagyongazdálkodása szabálytalan volt

POLITIKA
2018 szeptember 19., 09:06
comments 83

Az Állami Számvevőszék befejezte négy állami cég 2013-2016 közötti gazdálkodásának és vagyongazdálkodásának ellenőrzését:

  • Digitális Jólét Nonprofit Kft.,
  • Bethlen Gábor Alapkezelő Közhasznú Nonprofit Zrt.,
  • IFKA Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft.,
  • Aeroplex Közép-Európai Légijármű Műszaki Központ Kft.

Az ÁSZ megállapította, hogy a Digitális Jólét Nonprofit Kft. és gazdálkodásának szabályozottsága megfelelt a jogszabályi előírásoknak, de a pénzügyi-számviteli feladatok ellátása nem volt szabályszerű, és a vagyongazdálkodás sem felelt meg az előírásoknak. A Digitális Jólét Nkft. az Innovációs és Technológiai Minisztérium tulajdonában áll, és segíti a Digitális Jólét Programot, aminek a vizsgált időszakban Deutsch Tamás fideszes politikus volt az arca.

Frissítés: cikkünk megjelenése után Deutsch jelezte, hogy „a vizsgált időszakban (2013-2016) a társaságot úgy hívták, hogy HIPAVILON Magyar Szellemi Tulajdon Ügynökség Nonprofit Kft., a vizsgált időszakban semmi köze nem volt a társaságnak a Digitális Jólét Programhoz”, és így „a vizsgált időszakban semmi köze sem volt a DJP miniszterelnöki biztosi tevékenységemhez”.

Deutsch Tamás, a Digitális Jólét Programért felelős miniszterelnöki biztos beszél az Invitel és a Digitális Jólét Program sajtótájékoztatóján az Igazságügyi Minisztériumban 2017. augusztus 22-én. Az Invitel  telekommunikációs szolgáltató kínálatában is megjelenik a kedvező árú Digitális Jólét Alapcsomag; a védjegy használatáról ezen a napon írtak alá  megállapodást.
photo_camera Deutsch Tamás, a Digitális Jólét Programért felelős miniszterelnöki biztos beszél az Invitel és a Digitális Jólét Program sajtótájékoztatóján az Igazságügyi Minisztériumban 2017. augusztus 22-én. Az Invitel telekommunikációs szolgáltató kínálatában is megjelenik a Digitális Jólét Alapcsomag; a védjegy használatáról ezen a napon állapodtak meg. Fotó: Mohai Balázs/MTI/MTVA

A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nél sem volt szabályszerű a pénzügyi-számviteli feladatok ellátása, és a vagyongazdálkodás itt sem felelt meg az előírásoknak. A IFKA Kft. működésének szabályozottsága és gazdálkodása sem volt szabályszerű, az Aeroplex Kft. működése, gazdálkodása és vagyongazdálkodása viszont megfelelt az előírásoknak.

Az ellenőrzés megállapításai alapján a számvevőszék a Digitális Jólét Nonprofit Kft. ügyvezetőjének 6, a Bethlen Gábor Alapkezelő Közhasznú Nonprofit Zrt. vezérigazgatójának 5, az IFKA Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetőjének pedig 4 javaslatot fogalmazott meg, amik alapján 30 napon belül intézkedési tervet kell készíteniük.

Az Aeroplex Közép-Európai Légijármű Műszaki Központ Kft. ügyvezetőjének egy javaslatot, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója felé pedig – az Aeroplex Közép-Európai Légijármű Műszaki Központ Kft. veszteséges működésével kapcsolatban – egy következtetést fogalmazott meg. Ebben az ÁSZ felhívta a figyelmet arra, hogy a tartósan veszteséges társaság állami tulajdonban tartása nem felel meg az állami tulajdonnal szembeni alkotmányos követelményeknek, különös tekintettel arra, hogy a társaság közfeladatot nem végez. (via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.