Erdogan Németországba utazik, hogy átadja a legnagyobb mecsetet Európában

Rendkívüli hírlevél
Amit 2021-ben azonnal tudni kell.
Recep Tayyip ErdoganFotó: TURKISH PRESIDENCY / MURAT CETIN/Anadolu Agency

A legnagyobb németországi iszlám közösség, a DITIB kedd este bejelentette, hogy Recep Tayyip Erdogan nyitja meg és adja át azt a Kölnben épült mecsetet, ami akár 1100 ember egyidejű fogadására is alkalmas, és ami ezzel a legnagyobbnak számít egész Európában. 

A török elnök németországi látogatása végén, szeptember 28-án érkezik Kölnbe, hogy részt vegyen az ünnepségen. 

A helyi iszlám közösség már használatba is vette az épületet, de hivatalos átadás még nem történt. A mecset Ehrenfeld városrészben áll, a helyi török közösség által lakott környéken. A DITIB üzemelteti az épületet, az a szervezet, amelynek imámjait azzal gyanúsították, hogy Erdogan-ellenes törökök után kémkednek Németországban.

Fotó: RAINER JENSEN/dpa Picture-Alliance/AFP

Erdogan találkozik Frank-Walter Steinmeier államfővel és Angela Merkel kancellárral, és az elnök látogatása miatt több irányból is kritizálták a német kormányt odahaza. 

Deniz Yücel német-török újságíró szimplán árulásnak nevezte a döntést azok után, hogy a Die Welt tudósítójaként egy évet volt kénytelen rács mögött tölteni Törökországban terrorizmus vádja miatt, de ellenzéki német politikusok és a kurd közösség is felszólalt Berlin ellen, amiért fogadja Erdogant. (Deutsche Welle)