Egyházat alapított, aztán főpapként piramisjátékot szervezett

A Fővárosi Főügyészség piramisjáték szervezésének bűntette miatt emelt vádat a azzal az 54 éves budapesti férfival szemben, aki társaival együtt 2010-ben egyházat alapított, majd miután – a törvényi változások folytán – 2012. január 1-től már nem minősültek egyháznak, az egyházi minőség fenntartásának látszata mellett 135 esetben fogadott el adományokat azzal, hogy a pénzt befizetőknek az összegyűjtött összeg segélykénti újraosztását ígérte - olvasható az ügyészség honlapján.

A vádirat lényege szerint a magát főpapnak nevező, az „egyházban” kizárólagos döntési jogosultsággal rendelkező vádlott 2012-2013-ban a segítőin keresztül előadásokon, webkonferenciákon, szórólapokon különböző karitatív, illetve befektetési programokat hozott létre. A kiadott szabályzatok szerint a jól csengő elnevezésekkel illetett programokban a résztvevők „ezüst fokozatú” klubtagokká válhattak, „aranytáblára” kerülhettek, vagy támogatói pozíciót vásárolhattak, és ha a további ismerőseiket rövid időn belül láncszerűen beszervezték, úgy bent maradtak a „mátrixban”, majd egy idő után nagy összegű segélyek kifizetésére válhattak jogosulttá. 

A rendszer pénzügyi talpon maradása érdekében a meghirdetett programok egymásra épültek, a szabályzat szerinti kifizetésekre pedig egy-két esetet leszámítva túlnyomórészt nem került sor. A piramisjáték működtetésével ily módon – forintban és euróban – összegyűjtött összeg mintegy 25 millió forint volt.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.