Trump azt javasolta a spanyol külügyminiszternek, hogy építsenek falat keresztbe a Szaharán a menekültek ellen

“Építsenek egy falat keresztbe a Szaharán!”

Josep Borell spanyol külügyminiszter most idézte fel, hogy Donald Trump amerikai elnök még egy júniusi amerikai tárgyalásukon ezt javasolta neki, amikor a menekültprobléma lehetséges megoldásai kerültek szóba. A Guardian érdeklődésére a spanyol külügyminisztérium megerősítette, hogy ez valóban elhangzott.

Borell nagyobb hallgatóság előtt beszélve idézte fel, hogy a témáról értekezve Trump az amerikai-mexikói határ körzetében tapasztalhatókhoz hasonlította az észak-afrikai és Földközi tenger-menti menekülthelyzetet. És utalt saját választási ígéretére, miszerint falat épít a mexikói határra.

A spanyol tágyalópartnere erre azzal válaszolt, hogy ők a mexikói határfalat sem támogatják, illetve azt is megjegyezte, hogy a két probléma mérete is egészen más. Ezzel Trump nem értett egyet, megjegyezve, hogy

“A szaharai határ nem lehet hosszabb a mi Mexikóval közös határunkkal.”

A valóságban a tervezett amerikai fal durván 2900 kilométer hosszú lenne, a Szahara pedig nagyjából 4800 kilométer széles keleti-nyugati irányban.

Mióta nagyjából lezárultak a Földközi tenger közepén át vezető migránsútovonalak, sokkal több menekült érkezik Spanyolországba a Nyugat-Szaharán keresztül, 2018-ben eddig 33 ezer ember, ami a tavalyi, időarányos mennyiség háromszorosa.

(via Washington Post)Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.