Akár börtönt is kaphat a vesztegetéssel vádolt gázszerelő

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség vesztegetéssel vádolja azt a gázszerelőt, aki 10.000 forintot kért egy nyírbátori családtól azért, hogy a gázórát ne szerelje le.

A vádirat szerint a nyírbátori családnak tartozása keletkezett a gázszolgálgató cég felé, azonban ezt idővel sikerült rendezniük. Az ügyintézés elhúzódása miatt a gázszolgáltató intézkedett a szolgáltatás megszüntetéséről, és ezzel a feladattal megbízott egy céget.

A cég dolgozója társával megjelent a család lakásában, és előbb az otthon tartózkodó egyik családtagtól, majd a hívásra hazaérkező háziasszonytól is 10.000 forintot kért azért, hogy a gázórát ne szerelje le, azaz gázszolgáltatást ne szüntesse meg. Közölte a háziakkal, hogy a jegyzőkönyvben azt fogja feltüntetni, hogy műszaki okok miatt nem tudta végrehajtani a gáz kikötését. Az asszony nem volt hajlandó fizetni, és közölte a szerelővel, hogy a tartozását már rendezte. Ennek ellenére a vádlott a gázszolgálgatást megszüntette.

Az ügyészség vesztegetés elfogadásának bűntettével vádolja a férfit, akivel szemben börtönbüntetés, valamint foglalkozástól eltiltás kiszabására tett indítványt a bíróságnak.

Amennyiben a bűncselekmény elkövetését eddig tagadó vádlott az előkészítő ülésen beismerő vallomást tesz és lemond a tárgyaláshoz való jogáról, akkor enyhébb büntetésre számíthat. Ebben az esetben az eljárás ezen az ülésen be is fog fejeződni, és nem lesz szükség a tanúk kihallgatására sem. (Ügyészség)