Az önkormányzatoknak vissza kell utalniuk az 50 millió feletti uniós támogatásokat

2018 szeptember 21., péntek 8:40
242

A Népszava pénteken arról írt, hogy az állam visszaszedi azokat az uniós pénzeket, amelyeket az áprilisi választások előtt még bőkezűen osztott szét az önkormányzatoknak. A lap szerint az elmúlt napokban több polgármester kapott olyan levelet, amiben a Magyar Államkincstár (MÁK) illetékes pénztára értesíti őket, hogy ha a településnek megítélt európai uniós forrásból nyújtott támogatás összege meghaladja az 50 millió forintot, a számlájukon kezelt, még fel nem használ összeget szeptember 30-ig át kell utalniuk a MÁK számlájára.

Csige Tamás, Hajdúdorog szocialista polgármestere arról beszélt a lapnak, hogy az állam ezzel akarja kozmetikázni azt a költségvetési hiányt, amit részben az okozott, hogy a választások előtt az idei érvre tervezett 2200 milliárd forintos kifizetések több mint felét kiszórták az önkormányzatoknak.

A Pénzügyminisztérium a cikk megjelenése után kiadott közleményében elismerte a visszautalásokat, de szerinte szó sincs arról, hogy a már kifizetett uniós forrásokat visszavenné a kormány az érintett településektől.

A tárca indoklása szerint „az államháztartásról szóló törvény előírja, hogy a – többek között – helyi önkormányzatok által elnyert, 100 millió forintot meghaladó összegű uniós források kifizetése csak az adott település Magyar Államkincstárnál vezetett számlájára történhet. A hatályos szabályozás szerint a korábban kereskedelmi banki számlára kiutalt, még fel nem használt uniós forrásokat is be kell 2018. szeptember 30-ig utalni a település Magyar Államkincstárnál vezetett számlájára, ha a megítélt támogatás összege meghaladja az ötvenmillió forintot és az adott projekt nem zárul le 2018. október 31-éig. Az önkormányzatok mozgásterét, a számukra megítélt források felhasználási jogosultságát egyáltalán nem csökkenti a kincstári számlára történő átvezetés”.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt