Kegyelmet kapott a kémkedés miatt börtönre ítélt ausztrál rendező Kambodzsában

Fotó: TANG CHHIN SOTHY/AFP

Királyi kegyelmet kapott a Kambodzsában kémkedés miatt hat év börtönbüntetésre ítélt ausztrál filmrendező, James Ricketson. A bíróság elrendelte az augusztus 31-én elítélt Ricketson szabadon engedését.

A 69 éves ausztrál filmkészítőt tavaly júniusban vették őrizetbe, mert engedély nélkül drónt reptetett a később feloszlatott Párt Kambodzsa Nemzeti Megmentéséért (CNRP) nevű ellenzéki szervezet egyik gyűlése felett. A nemzetbiztonság veszélyeztetésével vádolták meg, ami jogilag egyenlő a kémkedés vádjával. 

A királyi kegyelmet Hun Sen kambodzsai kormányfő ért el, miután Ricketson bocsánatot kért. A rendeletet Szaj Cshum, a szenátus elnöke írta alá a Kínában tartózkodó Norodom Szihamoní király helyett.

Ricketson több mint 20 éve rendszeres látogató Kambodzsában, és több dokumentumfilmet forgatott az országról. (MTI)

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.