Tömeges megbetegedések miatt korlátozni kellett a vízhasználatot két hevesi faluban

Hétfő óta tömegesen jelentkeztek a hányós, hasmenéses, lázas panaszokkal a betegek száma a két Heves megyei településen, Domoszlón és Kisnánán. A Heol szerint két településnek egyébként közös a forráskútja ezért arra gyanakodtak, hogy az ivóvíz fertőzött.

Domoszló polgármestere, Paulenka Richárd a lapnak azt mondta, hogy a faluban hétfőn és kedden összesen mintegy háromszáz beteg érkezett az orvosi rendelőbe. Ebből kettőszáz hetvenen panaszkodtak erős hasfájásra, hasmenésre, lázra. Hasonló tünetekkel jelentkeztek a kisnánai orvosnál is. 

A megbetegedések rövid időn belüli, nagyszámú előfordulása miatt a népegészségügyi hatóság pénteken elővigyázatosságból elrendelte a hálózati ivóvíz használatának átmeneti korlátozását a két településen. 

A megyei kormányhivatal közleménye szerint a hatóságoknak a két települést ellátó háziorvosok jelezték, hogy az elmúlt egy hétben összesen 142 beteg fordult hozzájuk hányással, hasmenéssel, magas lázzal. Domoszlón és Kisnánán a szakemberek ezután megkezdték a járványügyi és élelmiszer-biztonsági vizsgálatokat. A betegségek kiváltó oka és terjesztő közege egyelőre ismeretlen, de hatóságok szerint napokon belül kiderülhet, mi okozta a megbetegedéseket. 

A vizsgálatok ideje alatt az érintett településeken a határozat visszavonásáig a vezetékes víz ivásra, fogmosásra, étel-, illetve italkészítésre, babafürdetésre és mosogatásra 5 perces forralás után ajánlott.

A szakemberek arra is felhívták a helyi lakosok figyelmét, hogy a megszokottnál is alaposabban és gyakrabban mossanak kezet szappannal, meleg folyóvízben. Amennyiben pedig hasmenéses, hányásos, lázas beteggel érintkeznek, kézmosáshoz javasolt kiskereskedelmi, gyógyszertári forgalomban kapható fertőtlenítő hatású folyékony szappan előírás szerinti használata. (MTI)

November végén 476 újság, rádió, tévécsatorna és internetes oldal ajándékozta oda magát nemzetstratégiai közérdekből az új fideszes médiaalapítványnak, az eddiginél is jobban a kormány felé hajlítva a magyar nyilvánosságot.

A 444 nem közpénzből működik, és szerencsére senki sem tud bennünket a Fidesznek ajándékozni.

A hosszú távú, biztos működéshez viszont a te segítségedre is szükségünk van. Idén 50 millió forintot szeretnénk olvasóinktól összegyűjteni, 36 millió már összejött, ezt nagyon köszönjük!

Hogy elérjük a kitűzött célt, kérjük támogasd rendszeresen a 444-et!

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.