Indokolatlanul nagyra nőtt az ENSZ környezetvédelmi főnökének ökológiai lábnyoma

környezetvédelem
2018 szeptember 22., 09:15

Az ENSZ belső ellenőrei nagyon kritikus jelentést készítettek az ENSZ környezetvédelmi szervezetének vezetőjéről. A norvég Erik Solheim az UNEP nevű, kenyai központú intézményt vezeti, a feladata környezetvédelmi programok népszerűsítése lenne.

A működését vizsgáló ellenőrök azonban arra jutottak, hogy rengeteget költ a hivatala repülőjegyekre, többször olyan esetekben is, amikor nem adott hivatalos magyarázatot arra, hogy miért kellett útra kelnie. A vitatott utazások között voltak norvégiai látogatások - a gyanú szerint csak hazament, és nem hivatalos úton volt - meg hétvégi franciaországi kiruccanás is. A helyzetet különösen kínossá teszi, hogy a repülők sok szén-dioxidot engednek a légkörbe, hozzájárulva a globális felmelegedéshez, ami ellen az UNEP-nek küzdenie kellene.

Erik Solheim, az UNEP vezetője.
photo_camera Erik Solheim, az UNEP vezetője. Fotó: MONEY SHARMA/AFP

A Solheimről készült jelentés hivatalosan még nem jelent meg, de a Guardian megszerezte a piszkozatát. Az UNEP főnöke a kritikák egy részéről azt mondta, hogy jogosak lehetnek, és javít a könyvelések és elszámolások minőségén. Például abban, hogy ezentúl ne egy közvetlen beosztottja engedélyezze a külföldi utazásait, hanem egy tőle független tisztviselő az ENSZ-ben. Más esetekben azzal érvelt, hogy betarthatatlanul szigorú bürokratikus eljárások is vannak, amelyeken néha muszáj átlépnie. Azzal is érvelt, hogy a sok utazás azért fontos, hogy közelebb hozza az emberekhez a környezetvédelem ügyét.

A jelentésből kiderül, hogy sok beosztottja is panaszkodott vezetési módszereire. A norvég Greenpeace szerint nagyon kínos az egész jelentés. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.