Mint párzó sünök - mondta Juncker a brit tárgyalásokról

A salzburgi EU-csúcs legfontosabb tanulsága, hogy a Brexit teljesen kezelhetetlen. Még csak nem is körvonalazódik egy kompromisszum a szétválás utáni rendről.

A csúcsról rendkívül sértetten távozott Theresa May brit miniszterelnök, aki több tiszteletet követelt Nagy-Britanniának, és egy olyan beszédet mondott otthon, miszerint egy rossz alku rosszabb, mintha nincs alku. A font erre több mint egy százalékot esett a dollárhoz képest. 

A csúcs után több európai kormányfő - például a cseh és a máltai - azt mondták, hogy a legjobb lenne, ha a britek új népszavazást tartanának, most, hogy már tudják, hogy milyen nehéz a Brexit. Theresa May kizárta, hogy legyen még egy népszavazás az ügyben, de London munkáspárti polgármestere élére állt a kezdeményezésnek, és új szavazást követel.

Jean-Claude Juncker bizottsági elnök azt mondta, hogy ölelkező sünökre emlékezteti az alkudozás: a felek szeretik egymást, de óhatatlanul súlyos sérüléseket okozhatnak a másiknak. Donald Tusk péntek este arról beszélt, hogy nagy rajongója May miniszterelnöknek, de sajnos az EU nem tud engedni az álláspontjából, viszont személy szerint bízik a kompromisszumban.

Sok idő már nincs: jövő év márciusában a britek a saját menetrendjük szerint kilépnek az EU-ból. A kérdés az, hogy mi lesz utána.

Vendégmunkások, szolgáltatások, ír határ

Leegyszerűsítve az a vita lényege, hogy a brit kormány szeretné, hogy továbbra se kelljen vámot fizetni az áruk után az EU és az Egyesült Királyság között, de a munkaerő szabad áramlása és a szolgáltatások határok feletti működése már ne vonatkozzon rájuk. 

Az EU-s vezetők határozott álláspontja az, hogy ez nem lehetséges. Ez mazsolázás (cherry picking az EU-s szlengben), vagyis önkényes válogatás a tetszetős és problémás lehetőségek közül, amihez senkinek sincs joga, és a "mindent vagy semmit" elv szerint lehet csak ezt kezelni. Tusk Salzburgból ezt a fotót posztolta a vitát illusztrálandó:

"Esetleg egy süti? Sajnálom, nem lehet csak a cseresznyét."

Az EU-s intézmények és a tagállamok vezetői is azt mondják: ha vámmentességet akarnak a britek, akkor biztosítaniuk kell az EU összes szabadságjogát, és a személyek és a szolgáltatások szabad áramlása is vonatkozik rájuk. Ez egy olyan viszony lenne, mint amit például Norvégiával kötött az EU, és ami alapján lényegében az összes EU-s szabály vonatkozna rájuk, csak éppen a döntésekben nem vehetnének részt. 

Az EU-s álláspont szerint a vámunió fenntartásának az az ára, hogy például továbbra is szabadon dolgozhassanak az EU állampolgárai Nagy-Britinniában. Holott a Brexitre szavazók közül sokakat éppen a kelet-európai melósok zavartak a legjobban.

May egy olyan - szerinte kompromisszumos - javaslattal ment Salzburgba, ami szerint nem lenne vámunió ugyan, de lenne egy tételes kereskedelmi megállapodás, ami árufajtánként rögzítené a vámmentességet, és akkor formailag nincs mazsolázás. Az EU-s kormányfők ezt kategorikusan elutasították.

Az ír kérdés teszi igazán élessé

Az egész vitát az ír kérdés teszi drámaivá. Észak-Írországban sok évtized háborúskodás után az garantálja a békét, hogy nincs fizikai határ Írország köztársasági és királyságbeli része között. Csakhogy Írország az EU tagja, és ha nincs megállapodás a vámunióról és a személyek szabad mozgásáról, akkor muszáj lesz visszaállítani a határellenőrzést. Ami az írek számára egyet jelentene a békemegállapodás megsértésével. Az EU azt javasolta, hogy akkor legyen határellenőrzés Észak-Írország és Nagy-Britannia többi része között, és Észak-Írország maradjon az EU-ban, de ez az angolok számára teljesen elfogadhatatlan. Írországban van egy olyan hangulat is, hogy akkor csatolják hozzájuk a sziget északi részét.

Mivel a kereskedelmi kérdések ilyen formán szorosan összefüggenek az észak-ír kérdéssel, a vita sokkal élesebb annál, mint hogy milyen gazdasági következményei lesznek, ha a kereskedelem után fizetni kellene. Ez ugyanis konkrétan az észak-írországi erőszak kiújulásával fenyeget.

Macron: Hazudtak a Brexit-pártiak; Orbán: Több tiszteletet az angoloknak

A salzburgi csúcs után Emmanual Macron nagyon keményen nekiment a Brexitet támogató brit politikusoknak. Azt mondta, hogy most már bizonyított, hogy hazudtak, amikor azt állították, hogy ez könnyű menet lesz, és még pénzt is kereshet vele a brit gazdaság, és még azzal is tetézték hazugságaikat, hogy mára eltűntek a színről. Ezzel arra utalt, hogy a Brexit legfontosabb támogatói közül mostanra szinte minden fontos politikus lemondott hivataláról, utoljára például Boris Johnson külügyminiszter. A tárgyalások végigvitele pedig arra Theresa Mayre maradt, aki egyébként ellenezte a Brexitet a népszavazás előtt. (Most már azt mondja, hogy a döntés után nincs visszaút.)

Eddig az EU teljesen egységes volt abban, hogy nem engednek válogatni a briteknek az áruk és a személyek és a szolgáltatások szabad mozgása közül. E hét kedden azonban a lengyel kormány váratlanul jelezte, hogy szerintük lehetne engedékenyebb is az EU, majd másnap Orbán Viktor magyar miniszterelnök azt mondta, hogy az EU-nak több tiszteletet kellene mutatnia a britek felé - összhangban azzal, amit May is követelt magának. Ugyanakkor a zárt salzburgi tanácsülésről kiszivárgott hírek szerint sem a magyar, sem pedig a lengyel miniszterelnök nem próbálta felpuhítani az EU közös álláspontját.

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.