Mint párzó sünök - mondta Juncker a brit tárgyalásokról

A salzburgi EU-csúcs legfontosabb tanulsága, hogy a Brexit teljesen kezelhetetlen. Még csak nem is körvonalazódik egy kompromisszum a szétválás utáni rendről.

A csúcsról rendkívül sértetten távozott Theresa May brit miniszterelnök, aki több tiszteletet követelt Nagy-Britanniának, és egy olyan beszédet mondott otthon, miszerint egy rossz alku rosszabb, mintha nincs alku. A font erre több mint egy százalékot esett a dollárhoz képest. 

A csúcs után több európai kormányfő - például a cseh és a máltai - azt mondták, hogy a legjobb lenne, ha a britek új népszavazást tartanának, most, hogy már tudják, hogy milyen nehéz a Brexit. Theresa May kizárta, hogy legyen még egy népszavazás az ügyben, de London munkáspárti polgármestere élére állt a kezdeményezésnek, és új szavazást követel.

Jean-Claude Juncker bizottsági elnök azt mondta, hogy ölelkező sünökre emlékezteti az alkudozás: a felek szeretik egymást, de óhatatlanul súlyos sérüléseket okozhatnak a másiknak. Donald Tusk péntek este arról beszélt, hogy nagy rajongója May miniszterelnöknek, de sajnos az EU nem tud engedni az álláspontjából, viszont személy szerint bízik a kompromisszumban.

Sok idő már nincs: jövő év márciusában a britek a saját menetrendjük szerint kilépnek az EU-ból. A kérdés az, hogy mi lesz utána.

Vendégmunkások, szolgáltatások, ír határ

Leegyszerűsítve az a vita lényege, hogy a brit kormány szeretné, hogy továbbra se kelljen vámot fizetni az áruk után az EU és az Egyesült Királyság között, de a munkaerő szabad áramlása és a szolgáltatások határok feletti működése már ne vonatkozzon rájuk. 

Az EU-s vezetők határozott álláspontja az, hogy ez nem lehetséges. Ez mazsolázás (cherry picking az EU-s szlengben), vagyis önkényes válogatás a tetszetős és problémás lehetőségek közül, amihez senkinek sincs joga, és a "mindent vagy semmit" elv szerint lehet csak ezt kezelni. Tusk Salzburgból ezt a fotót posztolta a vitát illusztrálandó:

"Esetleg egy süti? Sajnálom, nem lehet csak a cseresznyét."

Az EU-s intézmények és a tagállamok vezetői is azt mondják: ha vámmentességet akarnak a britek, akkor biztosítaniuk kell az EU összes szabadságjogát, és a személyek és a szolgáltatások szabad áramlása is vonatkozik rájuk. Ez egy olyan viszony lenne, mint amit például Norvégiával kötött az EU, és ami alapján lényegében az összes EU-s szabály vonatkozna rájuk, csak éppen a döntésekben nem vehetnének részt. 

Az EU-s álláspont szerint a vámunió fenntartásának az az ára, hogy például továbbra is szabadon dolgozhassanak az EU állampolgárai Nagy-Britinniában. Holott a Brexitre szavazók közül sokakat éppen a kelet-európai melósok zavartak a legjobban.

May egy olyan - szerinte kompromisszumos - javaslattal ment Salzburgba, ami szerint nem lenne vámunió ugyan, de lenne egy tételes kereskedelmi megállapodás, ami árufajtánként rögzítené a vámmentességet, és akkor formailag nincs mazsolázás. Az EU-s kormányfők ezt kategorikusan elutasították.

Az ír kérdés teszi igazán élessé

Az egész vitát az ír kérdés teszi drámaivá. Észak-Írországban sok évtized háborúskodás után az garantálja a békét, hogy nincs fizikai határ Írország köztársasági és királyságbeli része között. Csakhogy Írország az EU tagja, és ha nincs megállapodás a vámunióról és a személyek szabad mozgásáról, akkor muszáj lesz visszaállítani a határellenőrzést. Ami az írek számára egyet jelentene a békemegállapodás megsértésével. Az EU azt javasolta, hogy akkor legyen határellenőrzés Észak-Írország és Nagy-Britannia többi része között, és Észak-Írország maradjon az EU-ban, de ez az angolok számára teljesen elfogadhatatlan. Írországban van egy olyan hangulat is, hogy akkor csatolják hozzájuk a sziget északi részét.

Mivel a kereskedelmi kérdések ilyen formán szorosan összefüggenek az észak-ír kérdéssel, a vita sokkal élesebb annál, mint hogy milyen gazdasági következményei lesznek, ha a kereskedelem után fizetni kellene. Ez ugyanis konkrétan az észak-írországi erőszak kiújulásával fenyeget.

Macron: Hazudtak a Brexit-pártiak; Orbán: Több tiszteletet az angoloknak

A salzburgi csúcs után Emmanual Macron nagyon keményen nekiment a Brexitet támogató brit politikusoknak. Azt mondta, hogy most már bizonyított, hogy hazudtak, amikor azt állították, hogy ez könnyű menet lesz, és még pénzt is kereshet vele a brit gazdaság, és még azzal is tetézték hazugságaikat, hogy mára eltűntek a színről. Ezzel arra utalt, hogy a Brexit legfontosabb támogatói közül mostanra szinte minden fontos politikus lemondott hivataláról, utoljára például Boris Johnson külügyminiszter. A tárgyalások végigvitele pedig arra Theresa Mayre maradt, aki egyébként ellenezte a Brexitet a népszavazás előtt. (Most már azt mondja, hogy a döntés után nincs visszaút.)

Eddig az EU teljesen egységes volt abban, hogy nem engednek válogatni a briteknek az áruk és a személyek és a szolgáltatások szabad mozgása közül. E hét kedden azonban a lengyel kormány váratlanul jelezte, hogy szerintük lehetne engedékenyebb is az EU, majd másnap Orbán Viktor magyar miniszterelnök azt mondta, hogy az EU-nak több tiszteletet kellene mutatnia a britek felé - összhangban azzal, amit May is követelt magának. Ugyanakkor a zárt salzburgi tanácsülésről kiszivárgott hírek szerint sem a magyar, sem pedig a lengyel miniszterelnök nem próbálta felpuhítani az EU közös álláspontját.

November végén 476 újság, rádió, tévécsatorna és internetes oldal ajándékozta oda magát nemzetstratégiai közérdekből az új fideszes médiaalapítványnak, az eddiginél is jobban a kormány felé hajlítva a magyar nyilvánosságot.

A 444 nem közpénzből működik, és szerencsére senki sem tud bennünket a Fidesznek ajándékozni.

A hosszú távú, biztos működéshez viszont a te segítségedre is szükségünk van. Idén 50 millió forintot szeretnénk olvasóinktól összegyűjteni, 36 millió már összejött, ezt nagyon köszönjük!

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.