Ezt a képet egy mesterséges intelligencia festette

A régi nagy mesterek, köztük Rembrandt ecsetvonásainak megidézésére is képes számítógépes algoritmus által festett kép is szerepel a Christie's aukciósház októberi árverésén.

A képzeletbeli Belamy bárójáról készített portré leütési árát 7-10 ezer dollár (1,9-2,7 millió forint) közé becsülik.

A műFotó: Christie's

„Művészek vagyunk, csak más fajta ecsettel dolgozunk. A mi ecsetünk egy számítógépen kifejlesztett algoritmus” - mondta Hugo Caselles-Dupre számítógépmérnök, aki gyerekkori barátaival közösen írta meg az algoritmust és hozta létre az Obvious névre keresztelt kollektívát.

A húszas éveikben járó párizsi fiatalok Generative Adversarial Network (GAN) nevű algoritmusa már létező festmények adatbázisát bekebelezve hoz létre új képeket. A Belamy-sorozat elkészítéséhez például 15 ezer portrét tanulmányozott. Fautrel szerint az algoritmus még nem tökéletes, a vászonra nyomtatott és bekeretezett portrék elmosódottak, ám - mint fogalmazott - a technológia nagyon új, és az igazán jó eredmények eléréséhez olyan jelentős fejlesztésekre van szükség, amelyek egyelőre még nem elérhetőek a számukra.

A szignó:

A francia trió egy képét ugyanakkor már meg is vásárolta egy párizsi gyűjtő, Nicolas Laugero-Lasserre, aki nagyjából 10 ezer dollárt fizetett az alkotásért. "Ami igazán megdöbbentő volt, hogy fogalmuk sincsen a művészetről. Az elején azt hittem, őrültek. De hogy végül is őrültek-e, vagy zsenik? Majd meglátjuk” - fejtegette a bölcs műgyűjtő az MTI tudósítása szerint.

Néhány művész ugyanakkor kétli, hogy a gépek valóban képesek lennének igazi műalkotások létrehozására. „Ha Picasso nem érzett volna dühöt, akkor a Guernica sosem születik meg. Ha Modigliani nem szeretett volna bele a modelljeibe, akkor az aktjai unalmasak, érdektelenek lennének” - mondta Robert Prestigiacomo festő.