Az USA nem nevezi népirtásnak a rohingyák irtását

külföld
2018 szeptember 25., 06:39

2017 augusztusától kezdve hétszázezer rohingya menekült el Mianmar északnyugati tartományából, Arakánból a muszlim kisebbségi népcsoport tagjait mészárló, tömegesen erőszakoló buddhista többség elől. A történteket az ENSZ és a nemzetközi jogvédők etnikai tisztogatásnak, vagyis emberiesség elleni bűncselekménynek tartják, mely során a többségi buddhisták népirtást is elkövettek.

Az Egyesült Államok külügyminisztériuma nem ment ilyen messzire. Bár hétfőn közzétett jelentésük szerint a buddhista ellenőrzés alatt álló mianmari hadsereg

tömeggyilkosságok, tömeges nemi erőszak, és egyéb kegyetlenségek előre kitervelt, összehangolt kampányát folytatta,

a jelentésben ezt még nem nevezték sem népirtásnak, sem emberiesség elleni bűncselekménynek. Pedig még eszerint a dokumentum szerint is egyértelműen a rohingyák terorizálása, elüldözése volt a hadsereg célja. Például azzal, hogy csecsemőket mészároltak, élve temettek el embereket, vagy éppen nyilvánosan erőszakoltak meg nőket.

A jelentés alapján így is újabb szankciókat vezethetnek be Mianmar ellen. Az USA egyelőre a Magnitszkij-törvény alapján csak magánszemélyek ellen léptetett életbe szankciókat, a külügyminisztérium múlt heti döntése alapján a 33. és a 39. könnyűgyalogos hadosztály katonái, Aung Kjav Zav, Khin Maung Soe és Khin Hlaing hadseregparancsnokok és Thura San Lvint, a határrendőrség vezetője ellen. A törvény alapján amerikai javaikat zárolták, és megtiltották, hogy amerikai állampolgárok bármilyen üzleti kapcsolatba lépjenek velük. (MTI)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.