Emberábrázolás miatt megsemmisítették Jason deCaires Taylor szobrát a Maldív-szigeteken

külföld
2018 szeptember 25., 10:40
comments 234

Csak néhány hónapig állhatott a Maldív-szigeteken a világ első olyan kiállítása, ami csak apály idején volt megközelíthető. A Coralium névre keresztelt szoborcsoportot a héten egy helyi bíróság ítélete alapján lerombolták a hatóságok. Jason deCaires Taylor alkotását ugyanis emberalakok díszítették, ez pedig ellentétes az iszlám törvényekkel - a Maldív-szigeteken pedig az iszlám az államvallás.

link Forrás

DeCaires Taylor a vízalatti szobrairól híres, a Maldív-szigeteken egy szálloda, a Fairmont Maldives Sirru Fen Fushi felkérésére készítette el alkotását, amit idén júliusban adott át.

link Forrás

A maldív elnöki hivatal már akkor közleményben jelezte, hogy "a nagy közfelháborodásra" tekintettel a turisztikai minisztérium kezdeményezni fogja a szoborcsoport eltávolítását. Az angol nyelvű közleményben ugyan a "szobor" kifejezést használták, a maldív eredetiben a "budhu" kifejezés szerepel, ami szó szerint bálványt jelent, az iszlám pedig éppen a bálványimádás miatt tiltja az emberábrázolást. (Via The Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.