Emberábrázolás miatt megsemmisítették Jason deCaires Taylor szobrát a Maldív-szigeteken

Csak néhány hónapig állhatott a Maldív-szigeteken a világ első olyan kiállítása, ami csak apály idején volt megközelíthető. A Coralium névre keresztelt szoborcsoportot a héten egy helyi bíróság ítélete alapján lerombolták a hatóságok. Jason deCaires Taylor alkotását ugyanis emberalakok díszítették, ez pedig ellentétes az iszlám törvényekkel - a Maldív-szigeteken pedig az iszlám az államvallás.

DeCaires Taylor a vízalatti szobrairól híres, a Maldív-szigeteken egy szálloda, a Fairmont Maldives Sirru Fen Fushi felkérésére készítette el alkotását, amit idén júliusban adott át.

A maldív elnöki hivatal már akkor közleményben jelezte, hogy "a nagy közfelháborodásra" tekintettel a turisztikai minisztérium kezdeményezni fogja a szoborcsoport eltávolítását. Az angol nyelvű közleményben ugyan a "szobor" kifejezést használták, a maldív eredetiben a "budhu" kifejezés szerepel, ami szó szerint bálványt jelent, az iszlám pedig éppen a bálványimádás miatt tiltja az emberábrázolást. (Via The Guardian)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.