Franciaország nem engedi kikötni az 58 embert szállító Aquariust

A francia pénzügyminiszter a párizsi BFM TV-nek beszélt arról, hogy Franciaország egyelőre nem engedi kikötni Marseille-ben az utolsó civil mentőhajót, az Orvosok Határok Nélkül és az SOS Méditerranée által használt, Líbia és Európa között közlekedő Aquariust, amelyen jelenleg 58 bevándorló és menekült utazik. 

A civil szervezetek kezdeményezték, hogy a hajó kiköthessen Marseille-ben, de a kormány ezt megtagadta. 

Fotó: BORIS HORVAT/AFP

Bruno Le Maire azzal indokolta a döntést, hogy az Aquariusnak az uniós szabályok szerint a legközelebbi kikötőben kell engedélyt kérnie a partot éréshez, Marseille viszont jelenleg nem számít annak. 

A miniszter szerint az európai törvények szerint kell eljárni ilyen esetekben, az pedig úgy szól, hogy vészhelyzet esetén a legközelebbi kikötőnek kell a befogadás felelősségét viselnie.

Az Aquarius körül nyáron komoly konfliktusok adódtak Európában, miután az olasz kormány megtagadta a fedélzeten utazó menekültek és bevándorlók befogadását, amiért a franciák harsányan támadták Giuseppe Conte és Matteo Salvini kormányát. 

A hajót kitiltották az olasz kikötőkből, és Gibraltár után Panama is bevonta hajózási engedélyét, ami egyenlő azzal, hogy kikötését követően nem futhat újra tengerre anélkül, hogy regisztrációját valamely nemzeti hatóság elfogadja. Az SOS Méditerranée szerint az olasz kormány helyezett nyomást Panamára, hogy vonja be a hajó hajózási engedélyét. (Guardian)

November végén 476 újság, rádió, tévécsatorna és internetes oldal ajándékozta oda magát nemzetstratégiai közérdekből az új fideszes médiaalapítványnak, az eddiginél is jobban a kormány felé hajlítva a magyar nyilvánosságot.

A 444 nem közpénzből működik, és szerencsére senki sem tud bennünket a Fidesznek ajándékozni.

A hosszú távú, biztos működéshez viszont a te segítségedre is szükségünk van. Idén 50 millió forintot szeretnénk olvasóinktól összegyűjteni, 36 millió már összejött, ezt nagyon köszönjük!

Hogy elérjük a kitűzött célt, kérjük támogasd rendszeresen a 444-et!

Kapcsolódó
Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.