Franciaország nem engedi kikötni az 58 embert szállító Aquariust

külföld
2018 szeptember 25., 13:21
comments 137

A francia pénzügyminiszter a párizsi BFM TV-nek beszélt arról, hogy Franciaország egyelőre nem engedi kikötni Marseille-ben az utolsó civil mentőhajót, az Orvosok Határok Nélkül és az SOS Méditerranée által használt, Líbia és Európa között közlekedő Aquariust, amelyen jelenleg 58 bevándorló és menekült utazik. 

A civil szervezetek kezdeményezték, hogy a hajó kiköthessen Marseille-ben, de a kormány ezt megtagadta. 

photo_camera Fotó: BORIS HORVAT/AFP

Bruno Le Maire azzal indokolta a döntést, hogy az Aquariusnak az uniós szabályok szerint a legközelebbi kikötőben kell engedélyt kérnie a partot éréshez, Marseille viszont jelenleg nem számít annak. 

A miniszter szerint az európai törvények szerint kell eljárni ilyen esetekben, az pedig úgy szól, hogy vészhelyzet esetén a legközelebbi kikötőnek kell a befogadás felelősségét viselnie.

Az Aquarius körül nyáron komoly konfliktusok adódtak Európában, miután az olasz kormány megtagadta a fedélzeten utazó menekültek és bevándorlók befogadását, amiért a franciák harsányan támadták Giuseppe Conte és Matteo Salvini kormányát. 

A hajót kitiltották az olasz kikötőkből, és Gibraltár után Panama is bevonta hajózási engedélyét, ami egyenlő azzal, hogy kikötését követően nem futhat újra tengerre anélkül, hogy regisztrációját valamely nemzeti hatóság elfogadja. Az SOS Méditerranée szerint az olasz kormány helyezett nyomást Panamára, hogy vonja be a hajó hajózási engedélyét. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.