Franciaország nem engedi kikötni az 58 embert szállító Aquariust

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

A francia pénzügyminiszter a párizsi BFM TV-nek beszélt arról, hogy Franciaország egyelőre nem engedi kikötni Marseille-ben az utolsó civil mentőhajót, az Orvosok Határok Nélkül és az SOS Méditerranée által használt, Líbia és Európa között közlekedő Aquariust, amelyen jelenleg 58 bevándorló és menekült utazik. 

A civil szervezetek kezdeményezték, hogy a hajó kiköthessen Marseille-ben, de a kormány ezt megtagadta. 

Fotó: BORIS HORVAT/AFP

Bruno Le Maire azzal indokolta a döntést, hogy az Aquariusnak az uniós szabályok szerint a legközelebbi kikötőben kell engedélyt kérnie a partot éréshez, Marseille viszont jelenleg nem számít annak. 

A miniszter szerint az európai törvények szerint kell eljárni ilyen esetekben, az pedig úgy szól, hogy vészhelyzet esetén a legközelebbi kikötőnek kell a befogadás felelősségét viselnie.

Az Aquarius körül nyáron komoly konfliktusok adódtak Európában, miután az olasz kormány megtagadta a fedélzeten utazó menekültek és bevándorlók befogadását, amiért a franciák harsányan támadták Giuseppe Conte és Matteo Salvini kormányát. 

A hajót kitiltották az olasz kikötőkből, és Gibraltár után Panama is bevonta hajózási engedélyét, ami egyenlő azzal, hogy kikötését követően nem futhat újra tengerre anélkül, hogy regisztrációját valamely nemzeti hatóság elfogadja. Az SOS Méditerranée szerint az olasz kormány helyezett nyomást Panamára, hogy vonja be a hajó hajózási engedélyét. (Guardian)

A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.