Tovább bonyolódott az év eddigi leghülyébb diplomáciai botránya

Felülmúlhatatlannak tűnt, amikor Kína a múlt héten diplomáciai botrányt csinált abból, hogy egy stockholmi szálloda dolgozói egy idő után rendőrt hívtak a recepción hisztiző kínai családra, amelyik egy nappal a lefoglalt időpont előtt próbált becsekkolni a szállodába, és nem volt hajlandó békében tűrni, hogy a szálloda nem adott nekik mégis azonnal szobát.

A kínai diplomácia az emberi jogok megsértésével vádolta emiatt Svédországot, és bocsánatkérést követelt, mert szerintük a svéd rendőrök brutálisan jártak el a turistákkal szemben. Az esetről készült felvételeken az látható, hogy a kínai család nem hajlandó elmozdulni a szálloda előtti járdáról, a család angolul beszélő tagja azt üvöltözi, hogy "gyilkosság", a rendőrök pedig zavartan nevetgélnek.

A Svenska Nyheter (Svéd hírek) című szatírikus tévéműsor a héten feldolgozta az esetet, a műsorban hasznos tanácsokat adtak az országba látogató kínai turistáknak arról, hogy hogyan kerülhetik el az ehhez hasonló, a kultúrák eltéréséből adódó félreértéseket. Ezzel magukra is hívták a kínai diplomácia haragját, amely szerint a műsor diszkriminatív és előítéletes volt "Kínával és más etnikai csoportokkal szemben", így sérti a szakma etikai normáit. A minisztérium tájékoztatása szerint svédországi követségük már tiltakozott is a történtek miatt.

A műsort sugárzó tévé szórakoztatási igazgatója, Thomas Hall minderre azt reagálta, hogy "szerintem eléggé nyilvánvaló, hogy ez csak tréfa. Már ha értesz svédül. Ha nem értesz svédül, akkor persze félre lehet érteni".

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.