Tovább bonyolódott az év eddigi leghülyébb diplomáciai botránya

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Felülmúlhatatlannak tűnt, amikor Kína a múlt héten diplomáciai botrányt csinált abból, hogy egy stockholmi szálloda dolgozói egy idő után rendőrt hívtak a recepción hisztiző kínai családra, amelyik egy nappal a lefoglalt időpont előtt próbált becsekkolni a szállodába, és nem volt hajlandó békében tűrni, hogy a szálloda nem adott nekik mégis azonnal szobát.

A kínai diplomácia az emberi jogok megsértésével vádolta emiatt Svédországot, és bocsánatkérést követelt, mert szerintük a svéd rendőrök brutálisan jártak el a turistákkal szemben. Az esetről készült felvételeken az látható, hogy a kínai család nem hajlandó elmozdulni a szálloda előtti járdáról, a család angolul beszélő tagja azt üvöltözi, hogy "gyilkosság", a rendőrök pedig zavartan nevetgélnek.

A Svenska Nyheter (Svéd hírek) című szatírikus tévéműsor a héten feldolgozta az esetet, a műsorban hasznos tanácsokat adtak az országba látogató kínai turistáknak arról, hogy hogyan kerülhetik el az ehhez hasonló, a kultúrák eltéréséből adódó félreértéseket. Ezzel magukra is hívták a kínai diplomácia haragját, amely szerint a műsor diszkriminatív és előítéletes volt "Kínával és más etnikai csoportokkal szemben", így sérti a szakma etikai normáit. A minisztérium tájékoztatása szerint svédországi követségük már tiltakozott is a történtek miatt.

A műsort sugárzó tévé szórakoztatási igazgatója, Thomas Hall minderre azt reagálta, hogy "szerintem eléggé nyilvánvaló, hogy ez csak tréfa. Már ha értesz svédül. Ha nem értesz svédül, akkor persze félre lehet érteni".

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.