Az egész acapulcói rendőrkapitányságot drogbűnözéssel gyanúsítják

külföld
2018 szeptember 26., 4:40
comments 41

Az állami rendőrség járőrei szállták meg a hatszázezer lakosú mexikói üdülőváros, Acapulco utcáit, miután a hatóságok gyakorlatilag felszámolták a helyi rendőrséget. A gyanú szerint a helyi kapitányság egésze összeforrt a drogbiznisszel:

két parancsnokot például gyilkosság gyanújával keresnek.

A kapitányság minden rendőrét lefegyverezték, a helyüket vették át az állami rendőrség járőrei.

photo_camera Mexikói tengerészgyalogosok Acapulcóban, ahol a szövetségi hatóságok lefegyverezték a helyi rendőrkapitányság rendőreit. Fotó: FRANCISCO ROBLES/AFP

Acapulco, a gazdagok és szépek kedvelt nyaralóhelye egyben a mexikói drogkereskedelem egyik központja is. A fehér homokos strandok világán túl tombol az erőszak, tavaly százezer lakosra 103 gyilkosság jutott, ami még mexikói mércével mérve is durva, az egyik legrosszabb arány az egész országban.

Acapulco hátországa, Guerrero állam a mexikói drogtermelés egyik központja. A mákföldeket fegyveres bandák védik.

A szövetségi hatóságok most azért kényszerültek az acapulcói rendőrkapitányság felszámolására, mert a gyanújuk szerint abba mélyen beépültek a bűnszervezetek, így az egyáltalán nem lépett fel a bűnözés ellen. A BBC szerint az alacsony fizetések miatt a helyi rendőrök fogékonyak a korrupcióra az országban, gyakori, hogy a kartelek pénzzel és halálos fenyegetéssel a saját oldalukra állítják a helyi rendőröket.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt